Kaspersky upozorava na moguće obmane za neovlašćen pristup najnovijim filmovima

11. Mar 2024
Photo: Kaspersky

Beograd, 11. mart, 2024 U pozorištu Dolby u Holivudu, 10. marta, održana je 96. dodela Oskara, gde su nominovani najbolji filmovi 2023. godine. Openhajmer je u vođstvu sa 13 nominacija, a slede Jadnici i Ubice cvetnog meseca sa 11, odnosno 10.

Dodela Oskara značajno podstiče interesovanje javnosti za filmove koji su nominovani, što daje mogućnost onlajn prevarantima da se aktiviraju. Koristeći ovu povećanu radoznalost, prevaranti prave web stranice za krađu identiteta koje obećavaju besplatan pristup ovim popularnim filmovima. Nesuđeni gledaoci, željni gledanja poznatih naslova, mogu se naći na ovim sumnjivim sajtovima gde je rizik od gubitka ličnih podataka veliki.

1. Lažne web stranice za strimovanje

Koristeći rastuću popularnost filmova nominovanih za Oskara, prevaranti kreiraju lažne web stranice za striming koje obećavaju pristup ovim filmovima. Da bi dobili navodni „besplatan“ pristup, korisnici su prevareni da se registruju za pretplatu davanjem informacija o svojoj kreditnoj kartici. Nažalost, nakon unosa ličnih podataka, korisnici ne dobijaju pristup filmovima; umesto toga, njihove osetljive informacije padaju u ruke prevaranata. Ova obmanjivačka praksa dovodi do neovlašćenih transakcija i finansijskih gubitaka za žrtve prevara.


2. Preuzimanja lažnih filmova

Neke web lokacije koje nude preuzimanje popularnih filmova takođe mogu biti zamka za krađu identiteta. Ovi sajtovi mogu da nude više opcija za preuzimanje filma, ali klik na linkove ne pokreće preuzimanje. Umesto toga, korisnici bivaju preusmeravani na drugu stranicu prepunu prevara, kao što su davanja lažnog novca ili izvlačenja nagrada. Angažovanje sa ovim stranicama može dovesti do gubitka ličnih podataka i finansijske imovine.

Stručnjaci kompanije Kaspersky dele nekoliko jednostavnih koraka koji će pomoći ljubiteljima filmova da izbegnu phishing:

1. Proverite legitimnost web lokacije. Pre strimovanja ili preuzimanja filmova, uvek proverite verodostojnost web lokacije. Potražite recenzije na mreži ili koristite pouzdane platforme koje preporučuju legitimni izvori.

2. Pazite na ponude koje su previše dobre da bi bile istinite. Ako sajt nudi besplatan pristup filmovima koji su trenutno u bioskopima ili su tek objavljeni, verovatno je reč o prevari. Kada „besplatan” pristup filmu zahteva unošenje bankovnih podataka, takvom sajtu treba pristupati oprezno. 

3. Razmislite o korišćenju pouzdanog bezbednosnog rešenja. Zaštitite svoje uređaje instaliranjem renomiranih antivirusnih softvera i alata za web bezbednost. Ovi programi mogu da otkriju i blokiraju pristup sajtovima za krađu identiteta, pomažući da se izbegnu zlonamerne web lokacije koje na prvi pogled mogu izgledati legitimne.

O kompaniji Kaspersky

Kaspersky je globalna kompanija za sajber bezbednost i digitalnu privatnost osnovana 1997. godine. Obaveštajni podaci o potencijalnim pretnjama i bezbednosna ekspertiza kompanije Kaspersky se konstantno transformišu u inovativna rešenja i usluge za zaštitu Vlada, preduzeća kao i potrošača širom sveta. Sveobuhvatni bezbednosni portfolio kompanije uključuje vodeću zaštitu krajnjih korisnika, specijalizovane bezbednosne proizvode i usluge, kao i Cyber Immune rešenja za borbu protiv sofisticiranih digitalnih pretnji koje se neprestano razvijaju. Preko 400 miliona korisnika zaštićeno je Kaspersky tehnologijama, dok kompanija pruža pomoć preko 220.000 korporativnih klijenata da zaštite ono što im je najvažnije. Više informacija dostupno je na sajtu.

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.