KAKO DO KREDITA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST KUĆE ILI STANA?

21. Oct 2022
Photo: Pixabay

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kreirala je program Kreditne linije za zeleno finansiranje (Green Economy Financing Facility – GEFF), kojim se pruža podrška građanima da učine svoje domove energetski efikasnim.

„Program je prvenstveno namenjen finansiranju energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima – stanovima, porodičnim kućama i stambenim zgradama. EBRD GEFF program se sprovodi uz podršku Evropske unije (EU), Saveznog ministarstva finansija Austrije (BMF) i Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). GEFF krediti su dostupni kod naših partnerskih banaka koje su se priključile programu, a to su trenutno Erste banka i ProCredit banka“, rekla je Dragana Tanasić, rukovodilac programam za biznis.rs.

Prema njenim rečima, proces je prilično jednostavan. Najpre je potrebno da se izabere energetski efikasna tehnologija, odnosno proizvod, u koju neko želi da investira.

„Kako bismo pomogli građanima u odabiru, GEFF program je kreirao online katalog energetski efikasnih proizvoda „Tehnološki selektor“, gde se mogu naći proizvodi koji su barem 20 odsto iznad standardnih po pitanju energetske efikasnosti. Sve proizvode proveravaju i odobravaju nezavisni inženjeri angažovani od strane EBRD. Nakon što izaberete željenu tehnologiju i dobijete profakturu od dobavljača, sledeći korak je podnošenje zahteva za GEFF kredit. Proces odobravanja isti je kao i kod svih ostalih standardnih bankarskih kredita“, rekla je Tanasić.

GEFF krediti prvenstveno su namenjeni renoviranju domaćinstva, ali se mogu koristiti i u procesu izgradnje kuća.

„Zahvaljujući listi proizvoda na „Tehnološkom selektoru“ svi korisnici kredita mogu biti sigurni da investiraju u zaista energetski efikasne proizvode, kojim će povećati energetsku efikasnost svog domaćinstva, smanjiti troškove za energiju, povećati kvalitet života i vrednost nekretnine, ali i uticati na smanjenje emisije štetnih gasova u okolinu. Dodatni adut GEFF kredita su finansijski podsticaji koje je obezbedila EU“, ocenila je ona.

Dodaje i da, nakon što kroz kredit investirate u energetski efikasne tehnologije i instalirate ih u svom domaćinstvu, dobijate povraćaj sredstava u iznosu do 20 procenata investicije.

Dragana Tanasić je podsetila da je energetska efikasnost najisplativiji način da se odgovori na trenutnu globalnu energetsku krizu, jer se troškovi za energiju brzo i značajno mogu umanjiti, uz povećanje udobnosti života.

„U okviru GEFF programa Evropske banke za obnovu i razvoj razvili smo online Kalkulator energetske efikasnosti kako bismo pomogli građanima Srbije da saznaju koliko energije i novca mogu uštedeti primenom željenih visoko energetski efikasnih tehnologija. Ova vrlo jednostavna alatka vlasnicima stanova i kuća omogućava da samostalno i u samo nekoliko koraka izračunaju potencijalne finansijske uštede i saznaju uz pomoć kojih tehnologija mogu povećati energetsku efikasnost doma i smanjiti zagađenje vazduha“, navodi ona.

 Do sada je u Srbiji više od 4.500 domaćinstava unapredilo energetsku efikasnost svojih domova putem GEFF programa. Zahvaljujući ovim investicijama smanjena je potrošnja energije za blizu 13.000 MWh/godišnje, a emisija štetnih gasova za više od 3.800 tona godišnje, što je ekvivalent uklanjanju blizu 2.500 automobila sa ulice.

Izvor: biznis.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.