JOŠ DESET BRZIH ELEKTROPUNJAČA STIŽE NA SRPSKE AUTOPUTEVE

02. Aug 2022
Photo: pexels.com

JP Putevi srbije raspisali su tender za projektovanje, isporuku, ugradnju i puštanje u rad brzih elektropunjača za punjenje elektro automobila na autoputevima Republike Srbije.

Kako se navodi u tehničkoj specifikaciji tendera, Predmet javne nabavke je projektovanje i ugradnja 10 brzi elektropunjača na 10 lokacija.

U pitanju su odmorište „Čokot“ na autoputu E-75 u smeru Niš – Preševo, dmorište „Lalinci“ na autoputu E-763 u smeru Čačak – Beograd, odmorište „Jerina“ na autoputu E-75 u smeru Beograd – Niš, naplatna stanica „Šimanovci“ na autoputu E-70 u smeru Beograd – Šid, naplatna stanica „Stara Pazova“ na autoputu E-75 u smeru Subotica – Beograd, odmorište „Toplik“ na autoputu E-80 u smeru Niš – Dimitrovgrad, odmorište „Crvena reka“ na autoputu E-80 u smeru Dimitrovgrad – Niš, odmorište „Korbevac“ na autoputu E-75 u smeru Preševo – Niš, naplatna stanica „Subotica“ na autoputu E-75 u smeru Subotica – Beograd i naplatna stanica „Šid“ na autoputu E-70 u smeru Šid – Beograd, piše ekapija.com.

Kako je objašnjeno, model punjača snage 70-90 kW DC je brzi punjač električnih automobila u jednom mono kućištu. Maksimalna izlazna DC snaga uređaja treba da je 70-90 kW, sa mogućnošću hardverske nadogradnje uređaja u istom kućištu do izlazne snage punjača od minimalno 300 kW DC, u slučaju potrebe Naručioca za povećanjem snage prema budućem razvoju tržišta.

Fleksibilni dizajn treba da omogući jedan CCS2 priključak sa integrisanim pripadajućim kablovima, kao i jedan priključak Type2 za AC punjenje, uz mogućnost punjenja 2 električna vozila istovremeno.

Predviđeno korišćenje ovog punjača je po principu usputnog punjenja što je pogodno za naplatne stanice, odmorišta na autoputevima ili benzinske stanice. Isporučeni uređaj mora podržavati i mogućnost priključenja četiri CCS2 priključka u slučaju potrebe Naručioca za povećanjem kapaciteta.

Tender je otvoren do 29. avgusta, a procenjena vrednost posla iznosi 83,3 miliona dinara.

Putevi Srbije su, kako je navedeno na njihovom sajtu, do sada na na glavnim putnim pravcima u Srbiji instalirali 8 elektropunjača, od kojih su tri ultra brzi elektropunjača, maksimalne izlazne snage 175 kW, koji su u funkciji od januara prošle godine. Dva se nalaze se a platou bivše naplatne stanice „Niš“ (smer Beograd-Niš i smer Niš-Beograd), a treći je na platou naplatne stanice „Beograd“ (smer Niš-Beograd).

Preostalih pet, snage 22-50kW, locirani su na platoima naplatnih stanica „Preševo“ (iz smera GP sa Makedonijom ka Nišu), „Šid“ (iz smera GP sa Hrvatskom ka Beogradu), „Dimitrovgrad“ (iz smera GP sa Bugarskom ka Nišu) i „Subotica“ (iz smera GP sa Mađarskom ka Beogradu), kao i na odmorištu „Boljkovci“, na autoputu Miloš Veliki (smer Beograd-Čačak), u blizini naplatne stanice „Ljig“.

Ovi punjači poseduju tri priključka - dva za brzo DC punjenje i jedan za brzo AC punjenje. Ovakva stanica omogućava napajanje električnih automobila maksimalnom izlaznom snagom 50 kW za DC i 22 kW za AC punjenje.

 

Izvor: ekapija.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.