INVEST IN SERBIA: REAL ESTATE

28. Dec 2021
Photo: Privredna komora Srbije

Svetska izložba Expo 2020 Dubai, pod sloganom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“, okupila je 200 učesnika, među kojima su 192 države, međunarodne organizacije, kompanije i obrazovne institucije. Pavilјon Srbije nalazi se u reonu „Mobilnost“, a nastup je osmišlјen pod sloganom „Srbija stvara ideje – inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost“. Tokom trajanja izložbe, Privredna komora Srbije, u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade Srbije, predstavnicima Paviljona Srbije za Expo 2020 Dubai i Razvojnom agencijom Srbije, organizuje poslovne delegacije i biznis program za privrednike na devet tematskih nedelјa, a kako je protekla nedelja „Urbanog i ruralnog razvoja“ početkom novembra, izveštava Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu industriju Privredne komore Srbije.

IVANA VULETIĆ, SEKRETAR UDRUŽENJA ZA GRAĐEVINARSTVO, PKS

„U trećoj tematskoj nedelјi „Urbani i ruralni razvoj“, u poslovnoj delegaciji učestvovalo je 77 kompanija, odnosno 158 privrednika, što je rekordan broj privrednika u jednoj delegaciji. Tih 77 kompanija, koje su bile deo poslovne delegacije, zapošlјavaju 4.546 radnika, a ukupan poslovni prihod koje su ostvarile, prema finansijskim izveštajima za 2019, bio je preko 50 milijardi dinara“, kaže Ivana Vuletić.

Tokom ove tematske nedelja, privrednicima iz Srbije predstavljen je Business Hub PKS u industrijskoj zoni South Dubai i mogućnosti njegovog besplatnog korišćenja za organizaciju sastanaka i prezentacija. Taj poseban, savremeno opremljen poslovni prostor, za privrednike predstavlja novi vid podrške u inostranstvu. Namenjen je predstavlјanju srpskih kompanija iz različitih industrija, prezentaciju konkretnih proizvoda i usluga, kao i za sastanke i prezentacije sa potencijalnim partnerima.

U okviru nedelje „Urbani i ruralni razovj“, u Paviljonu Srbije održana je investiciona konferencija „Invest in Serbia: Real Estate“, kojoj su prisustvovali Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Danilo Cicmil, savetnik predsednika Republike Srbije i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. Na konferenciji su prezentovani aspekti i prilike za ulaganja u izgradnju komercijalnih real estate projekata, industrijskih i ritejl parkova u našoj zemlji.

Pored toga što su poslovnoj publici prezentovane prilike i trendovi u sektoru, održani su i brojni sastanci sa predstavnicima kompanija zainteresovanim za ulaganja, dodaje naša sagovornica. Ideja konferencije bila je da se privuku projekti koji će obogatiti Srbiju nečim sasvim modernim i u koraku sa svetskim trendovima u oblasti gradnje i real estate-a. Konferencija je protekla u znaku velikog interesovanja za sve ono šta Srbija ima da ponudi u domenu investicija u sektoru nekretnina. Cilj investicione konferencije bio je da pokažemo da je naša zemlja prava investiciona destinacija, kao i da se poveća nivo investicija.

PKS HUB, EXPO 2020

Privrednici su tokom boravka na Expo 2020 imali priliku da u direktnim B2B razgovorima upoznaju potencijalne poslovne partnere. Ovakvi razgovori organizovani su u paviljonima Slovačke, Indije, Švedske i SAD, a održani su i brojni  individualni sastanci sa kompanijama iz Mađarske, Letonije, Irana, Nemačke, Koreje. Takođe, izutetno je bio posećen B2B događaj u Paviljonu Republike Srbije, kojem je prisustvovalo više od 90 privrednika iz Srbije, Slovenije, Slovačke, Indije, Letonije, Sirije, SAD, Irana, Malezije, Argenitine, UAE…

„S obzirom na to da u UAE i regionu Bliskog istoka već posluju brojne srpske kompanije, u prostorijama PKS Business Hub-a organizovan je panel na kom su naši privrednici, koji već posluju u UAE, preneli svoja iskustva. Izuzetno je bilo korisno izlaganje Ognjena Sudžuma, čija kompanija UPG Engineering već niz godina posluje u UAE i Saudijskoj Arabiji“, ističe Ivana Vuletić.

Prema navodima privrednika iz popunjenih evaluacionih upitnika, tokom ove tematske nedelje, na izložbi je realizovano više od 2.000 poslovnih kontakta. Za oko 300 kontakata privrednici očekuju da će dovesti do direktne poslovne saradnje, a sklopljeno je više od 10 predugovora i ugovora, kao i nekoliko sporazuma sa kompanijama iz UAE,  SAD, Indije, Srbije. Kompanije očekuju ugovore koji su pojedinačno vredni od 10.000 do tri miliona evra. Veliki broj poslova dogovoren je u oblasti usluga u građevinarstvu.

Tekst: JOVANA NIKOLIĆ

Foto: Privredna komora Srbije

Foto: PKS

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.