HRVATSKA DIGTALIZOVALA SVE STARE GRAĐEVINSKE DOZVOLE

12. Apr 2022
Photo: Pixabay

Hrvatska će uskoro u digitalnoj formi imati sačuvane sve izdate dozvole o gradnji i to zahvaljujući projektu Ministarstva prostornog uređenja, građevine i državne imovine (MPUGDI), saradnji s brojim telima javne vlasti i evropskom novcu.

Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cele Republike Hrvatske u iznosu većem od 23,8 miliona kuna finansira se iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, a realizuje kroz projekat „Informacijska mreža prostornog uređenja i njegovi moduli“ ukupne vrednosti 131 miliona kuna, od čega je 85 odsto osigurano iz Evropske unije. Tako u istoriju odlazi razdoblje izdavanja papirnih građevinskih dozvola koje je trajalo od 1968. do 2015. godine, prenosi biznis.rs.

Trenutno se ove dozvole nalaze po raznim arhivama i u brojnim slučajevima proces njihovog pronalaska, bilo građanima bilo investitorima, nije jednostavan, ali preokret donosi kompletna digitalna transformacija dozvola o gradnji.

Dostupnost tih podataka građanima će biti omogućena na GEO portalu Informacione mreže, na kojem će podaci biti vidljivi na tačnoj lokaciji građevine za koju je akt izdat.

Digitalizacija akata pojednostaviće i postupke rekonstrukcije građevina, jer će projektanti i referenti svim potrebnim aktima pristupati kroz eDozvolu i druge module. Zainteresovane strane za korištenje modula eArhiva su praktično svi – stručna i naučna zajednica, a to znači i projektanti, te referenti u opštinama i gradovima, kao i svi investitori i građani.

 

Izvor: biznis.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.