HRVATSKA 1. JANUARA DEFINITIVNO UVODI EVRO

13. Jul 2022
Photo: privredni.hr

Hrvatska je dobila definitivnu potvrdu o ulasku u evrozonu, a ministar finansija Zdravko Marić nazvao je to istorijskim danom.

Savet za ekonomske i finansijske poslove EU (Ecofin) usvojio je tri konačna pravna akta koja su potrebna kako bi Hrvatska mogla da uvede evro 1. januara 2023.

Među njima je i odluka o stopi konverzije kune u evro po središnjem paritetu 1 evro = 7.53450 kuna. Definitivni kurs je jednak onome po kojem je kuna pre dve godine uključena u Evropski kursni mehanizam (ERM II).

Uz uredbu kojom je utvrđen definitivni kurs konverzije kune u evro, Ecofin je usvojio još dva pravna akta – odluku o prihvatanju evra u Hrvatskoj, te dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica evrozone dodati Hrvatska kao 20. članica.

Ovim odlukama dovršen je postupak donošenja odluka u Savetu i Hrvatska od 1. januara 2023. postaje 20. članica evrozone, piše bizlife.rs.

„Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i istorijski“, rekao je Marić po dolasku na sastanak Veća za ekonomske i finansijske poslove.

Četiri meseca prije dolaska evra, početkom septembra, u Hrvatskoj će početi obavezno dvojno iskazivanje cena u kunama i evrima i trajaće celu narednu godinu.

Povlačenje kuna i puštanje u opticaj novčanica i kovanica evra vrlo je složena operacija jer bi u vrlo kratkom vremenu trebalo povući više od 500 miliona komada novčanica kuna i više od 1,1 milijardu komada kovanica kuna i lipa. Istovremeno se moraju pustiti u opticaj uporedive količine novčanica i kovanica evra.

U prve dve sedmice od ulaska u evrozonu na snazi će biti dvojni opticaj, moći će se koristiti kune i evri.

 

Izvor: bizlife.rs

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.