GRAĐANI SRBIJE PRVI U REGIONU PO ULAGANJU U KRIPTO

05. Aug 2022
Photo: Pixabay

Kriptovalute su dotakle dno na kraju prvog polugodišta ove godine, nakon čega je počeo njihov oporavak sa pretpostavkom da predstoji srednjoročni rast. Tržišta kriptovaluta u SAD i Nemačkoj su najrazvijenija, dok Adrija region zaostaje u kripto-investicijama. Od zemalja regije, u odnosu na ukupnu populaciju, kripto najviše poseduju građani Srbije i Slovenije.

KRETANJE NA KRIPTO TRŽIŠTU

Kriptovalute su pokazale značajnu varijabilnost u 2022. godini, idući ruku pod ruku sa negativnim stavom globalnih investitora prema riziku, utvrdio je analitički tim Bloomberg Adrije.

Prema njihovima podacima, kripto je dotakao dno na kraju prve polovine 2022. godine, preokrenuvši od tada neke od svojih gubitaka iz 2022.

Bloomberg Galaxy Crypto indeks je u padu od 54% od početka godine, ali je nedavno povećanje zabeležilo porast od 43% u odnosu na dno na kraju prvog polugodišta 2022. godine.

Kako se navodi, Bitcoin je pao za 49% od početka godine, a od sredine juna porastao za 32%.

Analitičari procenjuju da je nedavni veći rast u kriptovalutama snažno podstaknut time što investitori očigledno procenjuju da je većina negativnih fundamentalnih faktora već uračunata u cenu. To je u skladu sa uobičajenim razvojem na globalnim finansijskim tržištima (npr. S&P takođe raste poslednjih sedmica).

„Pretpostavlja se da postoji srednjoročni potencijal rasta s obzirom na atraktivni nivo cena za ulazak u kripto-imovinu“ navode analitičari Bloomberg Adrije.

Nedavni rast kriptovaluta dolazi sa oporavljenim interesom investitora - interesovanje za bitcoin sada je na najvišim nivoima od novembra 2021. godine.

Interesovanje odražava ukupan broj fjučers ugovora koje imaju učesnici na tržištu na kraju dnevnog trgovanja. To se koristi kao indikator za određivanje raspoloženja i snage tržišta mimo trendova u cenama.

ADRIJA REGIJA ZAOSTAJE U POGLEDU KRIPTO-INVESTICIJA

Prema podacima TripleA Adrija region zaostaje u pogledu kripto-investicija, s prosekom od 1,6% kripto-investitora u odnosu na ukupnu populaciju.

To je ispod proseka EU, koji iznosi 3,3% i daleko ispod razvijenijih tržišta kao što su SAD i Nemačka sa 14%, odnosno 6%.

Investitori u Srbiji su uglavnom orijentisani na kriptovalute, sa učešćem od 1,9% u ukupnoj populaciji. Nakon Srbije, najviše kriptovaluta imaju stanovnici Slovenije, njih 1,7% od ukupne populacije, a slede ih stanovnici Hrvatske (1,6%). U kriptovalute najmanje ulažu stanovnici BiH (1,4%) i Makedonije (1,3%), pokazuju podaci TripleA.

NEGATIVNI I POZITIVNI IZGLEDI

Analitičari Bloomberg Adrije dali su pregled negativnih i pozitivnih izgleda u budućnosti što se tiče tržišta kriptovaluta.

Što se tiče negativnih izgleda, kretanje kriptovaluta zavisi od globalne ekonomije.

„Sve dok postoji pretpostavka da tek dolazi najslabiji period za globalnu ekonomiju, a posebno ako postoji neizvesnost da bi uporna inflacija plus geopolitički rizici mogli podstaći averziju prema riziku, izgledi za rizičniju imovinu, uključujući kripto će u osnovi biti negativni. Sporadični oporavak akcija i kriptovaluta zavisi od ispoljavanja recesije, odnosno kada i koliko će duboka biti“ navodi glavni analitičar Bloombarg Adrije Andrej Knez.

Što se tiče pozitivnih izgleda, on dodaje da bitcoin dobija zamah na putu da postane svetski prihvaćena imovina kao kolateral u finansijskim transakcijama.

„Najbolji razlog za to je, verovatno, taj što se njime nikada ne prestaje trgovati, odnosno bitcoinom se trguje i vikendom, za razliku od druge finansijske imovine“ ističe Knez.

Pozitivno je i to što podaci pokazuju da se bitcoin oporavljao, nakon što je dostigao dno od 50% svog godišnjeg proseka.

 

Izvor: rs.bloombergadria.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.