EU ULAŽE 240 MILIJARDI EVRA U NOVU MREŽU ZA PRENOS STRUJE

04. Aug 2022
Photo: Pixabay

U nastavku priprema za potpuno odbacivanje ruskog gasa iz sopstvenih potreba za energijom, Evropska unija uz pomoć zemalja koje sada nisu njene članice do 2040. planira da poveća kapacitete svoje prenosne mreže električne energije kroz 141 investiciju ukupne procenjene vrednosti od 240 milijardi evra.

U planu je gradnja interkonekcija Ernestinovo-Sombor i Lika-Banjaluka, prenosi ekapija.com.

Kako se navodi u planu Evropskog udruženja operatora prenosne mreže (ENTSO-E), čiji je član i Hrvatski operator prenosnog sisitema (HOPS), kapacitet dalekovoda, kablova i ostale opreme za prenos struje širom Starog kontinenta povećao bi se za 142 gigavata električne energije, uz 43.000 novih kilometara mreže i 1,6 miliona novih radnih mesta kao jedna od posledica tih ulaganja.

Ideja evropskih operatora prenosa električne energije, čiji je plan pod nazivom TYNDP 2022. u ponedeljak stavljen na javnu raspravu, je da se rastući izvori proizvodnje struje iz sunca i vetra ubrzano priključuju na mrežu te da se tako zameni gas kao pogonsko gorivo u proizvodnji struje, ali i kao izvor grejanja.

To znači da je TYNDP deo i velikog Evropskog zelenog plana sa zacrtanim ciljem da se jačanjem mreže emisija ugljen dioksida već do 2030. smanjuje za 14 metričkih tona godišnje.

„Jedna od glavnih prednosti rešavanja potreba sistema je povezivanje više potrošača s više proizvođača, omogućavajući evropskim zemljama da razmenjuju električnu energiju kako bi zamenile skupu proizvodnju toplotne energije jeftinijom, čime se smanjuje zavisnost Evrope od gasa. Proizvodnja električne energije bazirana na gasu smanjila bi se za 75 teravatsati godišnje do 2040, što je ekvivalentno 14% proizvodnje električne energije iz gasa u EU u 2021“ navodi se u planu Evropskog udruženja operatora prenosne mreže, koja okuplja 38 evropskih operatora prenosa električne energije.

Među njima su i operatori iz zemalja koje nisu članice EU, što je bitno za investicije koje HOPS mora da ostvari u okviru plana Udruženja.

Naime, od 141 investicije iz spomenutog plana, nosilac dve je HOPS, ali u saradnji s operatorima iz drugih zemalja. Reč je o gradnji nove interkonekcije snage 400 kilovata Ernestinovo - Sombor u saradnji s operatorom iz Srbije i jačanju mreže Rijeka - Split s odvojkom za BiH, odnosno novom interkonekcijom snage 400 kilovata Lika - Banja Luka, što iziskuje suradnju s operatorom iz BiH, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.

 

Izvor: ekapija.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.