EU ODOBRILA SRBIJI BESPOVRATNIH 223,7 MILIONA EVRA ZA SEDAM PROJEKATA

08. Aug 2022
Photo: Pixabay

Evropska unija odobrila je Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture, saopštila je ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.

Ova sredstva, kako je rečeno, odobrena su u okviru šestog poziva za podnošenja predloga projekata iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropske unije, a ukupna procenjena investiciona vrednost odobrenih infrastrukturnih projekata iznosi 885,413 miliona evra.

Joksimović je objasnila da su svi ovi projekti koncipirani tako da doprinesu rastu investicija u Srbiji i da prodube ukupnu trgovinsku i ekonomsku saradnju Srbije sa regionom Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom.

Projekti iz sektora transporta, za čiju realizaciju su odobrena na sredstva u ukupnoj vrednosti od 135,740,290 evra, obuhvataju železnički i vodni transport i usmereni su na modernizaciju železničke pruge Niš–Dimitrovgrad–granica sa Bugarskom.

Takođe, usmereni su i na rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg koloseka i izgradnje drugog koloseka na deonici Stalać–Đunis, koji je deo pruge Beograd–Niš, kao i na obezbeđivanje bezbedne plovidbe na Dunavu kroz projekat vađenja potopljene nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata – sektor Prahovo.

U sektoru energetike odobren iznos od 17,038,367 evra bespovratnih EU sredstava biće iskorišćen za realizaciju Transbalkanskog koridora kroz izgradnje dalekovodne interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH.

Takođe, sredstva će biti izdvojena i za razvoj i modernizaciju distributivne mreže električne energije uvođenjem naprednog sistema za očitavanje brojila i kontrolu potrošnje električne energije (sistem takozavnog „pametnog“ merenja potrošnje električne energije), prenosi ekapija.com.

U sektoru socijalne infrastrukture, konkretno u sektoru zdravstva, odobrena su bespovratna sredstva za izgradnju novog objekta Univerzitetske dečje klinike „Tiršova 2“ u iznosu od 36,428,571 evra.

Time će se u velikoj meri modernizovati unutrašnja organizacije rada ove ustanove, od izuzetnog značaja za naše najmlađe, značajno će se poboljšati uslovi za kontrolu zaraznih bolesti, pružiti bolji smeštaj dece na lečenju i njihovih porodica.

U sektoru digitalne infrastrukture odobren je projekat pod nazivom „Ruralni širokopojasni internet“, koji će bespovratnim novcem EU u iznosu od 34,408,163 evra, u dve faze, obezbediti uvođenje „brzog“ interneta u ruralnim područjima za blizu 700 domaćinstva i za više od 1.500 javnih objekata uključujući škole.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), kao deo Regionalnog instrumenta za pretpristupnu pomoć (višekorisnička IPA), predstavlja poseban vid podrške Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija za pripremu i realizaciju infrastrukturnih projekata kojim, u ime Republike Srbije, koordinira ministarka Joksimović kao nacionalni IPA koordinator, poseća se u saopštenju Ministarstva i dodaje da je WBIF jedan od glavnih instrumenata za realizaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata za sprovođenje Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan (EIP).

Pomenuti plan predviđa ulaganja Evropske unije u iznosu od devet milijardi evra bespovratne pomoći u prioritetne oblasti i projekte koji doprinose daljem povezivanju u regionu, kao i boljoj povezanosti sa Evropskom unijom, kako bi se ubrzao slobodan protok ljudi, robe, usluga u kapitala.

 

Izvor: ekapija.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.