ENGOPLANET: SRPSKA FIRMA KOJA PAMETNO OSVETLJAVA SVET

02. Nov 2022
Photo: Printscreen engoplanet.com

Katar se priprema za Svetsko prvenstvo koje će se održati krajem 2022. godine što, između ostalog, podrazumeva i zelenu agendu zemlje koja je zauzela prvo mesto po važnosti u mnogim infrastrukturnim razvojima. Među mnogim preduzetim inicijativama, instalacija pametnih solarnih uličnih svetiljki ističe se po važnosti koju ima po održivi razvoj.

Tako će Svetsko prvenstvo u Kataru biti osvetljeno jedinstvenim pametnim solarnim uličnim svetiljkama, u proizvodnji kompanije EnGoPlanet, srpske kompanije sa sedištem u SAD, koja je postavila 350 solarnih svetiljki na nekoliko lokacija u Dohi. Stubovi javne rasvete, koji rade uz pomoć održive i čiste energije sunca, prave se u fabrici u Inđiji, otvorenoj pre tri meseca, a instalirani su na mestima širom sveta, kao što su Nevada, Teksas, kao i Antigva i Barbuda. Instalirani model solarnog uličnog svetla nosi ime EnGo Leaf, i prethodno je dobio prestižnu nagradu A' Design u dizajnu uličnog nameštaj. 

Petar Mirović direktor je i osnivač kompanije EnGo Planet, koja se fokusira na solarna ulična svetla i pametni solarni nameštaj, kao što su klupe na solarni pogon i nadstrešnice za autobuse. U intervjuu za Biznis u regionu govorio je o kompaniji koja je od početka razvijana na relaciji USA – Srbija: u Americi je divizija prodaje, u Hjustonu, država Teksas, a proizvodnja i razvoj u Srbiji.

FOTO: PETAR MIROVIĆ, BIZNISUREGIONU.COM

„Oduvek mi je bila želja, kao osnivača firme, da iz Srbije pokušamo da izvezemo nešto što nisu maline, čarape, jabuke. Znao sam da imamo kapacitet da napravimo visoko kvalitetan proizvod koji će imati i hardver i softver i moći da se dobro proda. Naše solarne bandere nisu jeftine, ali imaju potražnju i svoje kupce“, kaže Petar Mirović.

Godine 2012, kao stanovnik Njujorka, usled posledica uragana Sendi desetak dana živeo je u delu grada bez struje. Tada se rodila ideja o startup-u: napraviti pametnu uličnu rasvetu i punjače za gedžete koji će raditi na čistu, besplatnu, solarnu energiju, dostupnu svuda oko nas, neiskorišćenu u najvećoj meri. Fokusirao se isključivo na inovativna rešenja solarne energije čiji je rad nezavisan od konvencionalne elektromreže, i uspeo da stvori solarne svetiljke koje doprinose smanjenju štetne emisije CO2, nastalog kroz proces tradicionalnog napajanja strujom uličnih bandera.

 Printscreen engoplanet.com

„Čista i besplatna energija nalazi se svuda oko nas. Urbani gradovi moraju da izgrade pametnu infrastrukturu koja će moći da pokupi svu tu energiju. Značajan broj stanovnika u mnogim delovima sveta i dalje živi u „mraku“ jer im je uskraćena električna energija. Ovakva rešenja to mogu da reše ili da budu alternativa“, kaže Mirović.

S toga, EnGo Planet uskoro otvara kancelariju u državi Gana, u  glavnom gradu Akri, kako bi bili efikasniji i na afričkom tržištu, što je u skladu sa finalnim ciljem kompanije, a to je okrenutost izvozu širom sveta.

 

Izvor: biznisuregionu.com

Foto: engoplanet.com (Printscreen)

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.