EKONOMISTI PREDVIĐAJU DA ĆE ECB OVE GODINE PODIĆI KAMATNE STOPE TRI PUTA

17. May 2022
Photo: aa.com.tr

Evropska centralna banka planira da podigne referentne kamatne stope tri puta ove godine u nameri da uspostavi kontrolu nad inflacijom, navode ekonomisti koji oblikuju svoje procene u skladu sa dosadašnjim potezima kreatora monetarne politike.

Upravni savet banke će podići referentnu kamatnu stopu za četvrtinu boda u julu, a potom u septembru i decembru, navodi se u anketi koju je sproveo Bloomberg.

Stopa refinansiranja će biti podignuta u septembru i decembru, pa će krajem godine biti veća za 0,5 odsto.

U ranijim anketama, ekonomisti su za ovu godinu očekivali samo jedno povećanje za četvrtinu poena, sa pomeranjem koje odražava sve veći pritisak na ECB da kamate u julu podigne iznad nule.

Očekuje se da će ekonomija nastaviti da raste ove godine i pored sukoba u Ukrajini. Predviđa se da će u 2022. ekonomija porasti za 2,8 odsto, a u 2023. godini 2,3 odsto.

Prognoze za rast inflacije su povećane za 6,7 odsto ove i 2,6 odsto sledeće godine. Rast potrošačkih cena će u 2024. usporiti do 1,9 odsto.

 

Izvor: bloomberg.com

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.