EKONOMIJA EU BELEŽI RAST U PRVOM KVARTALU

18. May 2022
Photo: Pixabay

Ekonomija Evropske unije (EU) i evrozone porasla je u prvom tromesečju 5,2 odsto, odnosno 5,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazala je druga procena Eurostata.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU u prva tri meseca ove godine porastao je 0,4 odsto u odnosu na poslednje tromesečje prošle godine, kada je prema revidiranim podacima povećan 0,5 odsto.

U evrozoni je aktivnost porasla 0,3 odsto u poređenju s prethodnim tromesečjem, kada je uvećana za isto toliko. U prvoj proceni aktivnost je rasla 0,2 odsto, prenosi biznis.rs.

U poređenju s prva tri meseca prošle godine, sezonski prilagođeni BDP Evropske unije i evrozone porastao je 5,2 odsto, odnosno 5,1 odsto.

U četvrtom kvartalu prošle godine porastao je 4,9 odsto u EU i 4,7 odsto u evrozoni.

Među zemljama EU čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast BDP-a na kvartalnom nivou imala je Rumunija, 5,2 odsto. Slede Portugalija i Austrija sa stopom rasta od 2,6 odsto, odnosno 2,5 odsto, te Poljska s rastom od 2,4 odsto.

Najveći pad imala je Švedska, 0,4 odsto. Slede Italija i Danska s padom od 0,2 odsto, odnosno 0,1 odsto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Estoniju, Irsku, Grčku, Luksemburg, Maltu i Sloveniju.

Na godišnjem nivou, sve su zemlje EU čijim je podacima Eurostat raspolagao imale rast BDP-a u prvom tromesečju, a najsnažniji je bio u Rumuniji u kojoj je iznosio 11,9 odsto.

Slede Portugalija i Austrija s rastom od 9,1 odsto, odnosno 8,7 odsto.

Italija je imala najsnažniji rast među vodećim ekonomijama od 5,8 odsto. Sledi Francuska sa 5,3 odsto, te Nemačka sa rastom od 3,7 odsto.

 

Izvor: biznis.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.