EIB ZAINTERESOVANA ZA FINANSIRANJE MODERNIZACIJE SRPSKIH HIDROELEKTRANA

21. Nov 2022
Photo: eps.rs

Predstavnici Evropske investicione banke najavili su zainteresovanost za učešće u finansiranju modernizacije hidroelektrana u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Tokom razgovora sa ministarkom Dubravkom Đedović o saradnji u oblasti energetike, predstavnici EIB istakli su spremnost za saradnju u oblasti obnovljivih izvora.

Na sastanku je bilo reči o dekarbonizaciji energetskog sektora, ulaganju u obnovljive izvore energije i podršci EIB-a projektima Elektroprivrede Srbije, preneo je sajt Vlade.

Đedović je napomenula da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije i definisanja nove strategije razvoja energetskog sektora, zahvaljujući kojoj će graditi nove energetske kapacitete kako bi povećala udeo obnovljivih izvora energije, smanjila koncentraciju štetnih gasova u atmosferi i obezbedila dovoljno energije za svoje potrebe.

„Kako bismo dostigli ugljeničnu neutralnost, potrebna su nam značajna finansijska sredstva i partnerstva sa međunarodnim finansijskim institucijama i privatnim investitorima“, rekla je ministarka.

Ministarka je o saradnji u procesu energetske tranzicije razovarala i sa direktorom Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Rudigerom Hartmanom, a na sastanku je rečeno da je ukupna vrednost zajedničkih projekata u oblasti energetike iznosi približno 1,4 mlrd EUR, te da su planu nova ulaganja.

Đedović je navela da resorno ministarstvo uspešno sarađuje sa Nemačkom razvojnom bankom na projektima povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima i javnim objektima, rehabilitaciji sistema daljinskog grejanja i izgradnji novih elektrana na biomasu.

Nova saradnja je prema njenim rečima planirana pre svega na izgradnji Transbalkanskog koridora, ali i novih solarnih i vetroelektrana, saopštilo je Ministarstvo, prenosi ekapija.com.

 

Izvor: ekapija.com

2023. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.