DA LI BEOGRADSKE TOPLANE MOGU DA PREĐU NA GEOTERMALNU ENERGIJU?

29. Dec 2022
Photo: Pexels, Cristian Salinas

Geotermalna energija je važan resurs za proizvodnju električne i toplotne energije koji je dostupan u mnogim dvorištima, pa i ispod samih kuća. Ne zagađuje okolinu, a može da obezbedi dovoljno energije i smanji zavisnost od uvoza energenata. Sve ovo je posebno važno jer se Srbija po izvorima geotermalne energije svrstava u prve tri zemlje u Evropi.

Prema oceni profesora Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Dejana Milenića, geotermalna energija će u skorijoj budućnosti zameniti prljava, skoro iscrpljena fosilna goriva.

Osim što je geotermalna energija čista, sigurna za okolinu i ne stvara emisije štetnih gasova, i što su velike zalihe na raspolaganju, elektrane koje je koriste zauzimaju mali prostor, za razliku od hidroelektrana.

„Takođe, ova vrsta obnovljive energije je pouzdana jer za razliku od vetroelektrana i solarnih elektrana ne zavisi od meteoroloških ili časovnih prilika. Geotermalne elektrane imaju vrlo niske troškove proizvodnje, dok su potrošačima računi minimalni“, rekao je profesor Milenić u razgovoru za Biznis.rs.

U Srbiji geotermalnu energiju za grejanje trenutno koristi oko 5.000 objekata, od kojih je više od 1.000 u Beogradu.

„Od tih 5.000 objekata čak 80 odsto koristi toplotne pumpe koje podižu temperaturu voda iz geosredine, jer su bušotine plitke (do 100 ili 200 metara) i na njiima je temperatura vode do 30 stepeni. Radom toplotnih pumpi se dostiže temperatura i do 50 ili 60 stepeni. Svega 20 procenata objekata greje se direktno na geotermalnu energiju, jer su bušotine dublje, i temperatura vode dostiže više od 30 stepeni“, obrazložio je Milenić za Biznis.rs.

Prema istraživanjima Rudarsko-geološkog fakulteta, Novi Beograd naročito poseduje veliki potencijal za zagrevanje objekata pomoću hidrogeotermalne energije, koja se u ovom delu grada nalazi na samo 30 do 40 metara ispod zemlje. U zimskom periodu, usled efekta toplotnog ostrva, temperatura podzemnih voda dostiže između 15 i 17 stepeni.

Prema njegovim rečima, završen je projekat zagrevanja buduće autobuske stanice na Novom Beogradu na geotermalnu energiju. Hotel Hilton, West 65, Ikea, nekoliko vrtića na Novom Beogradu i stambena naselja kod Airport City-ja, neki su od objekata koji koriste toplu vodu za zagrevanje.

Preliminarni rezultati istraživanja geotermalnih resursa na lokaciji zgrada SIV 3 i Palata Srbija, koje sprovodi Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), potvrdili su da ovi objekti imaju potencijal za primenu geotermalne energije. Ovo je početak realizacije višegodišnjeg programa „Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti“ vrednog 40 miliona evra, koji obuhvata 28 objekata.

Beogradske elektrane nedavno su raspisale tender da se na 18 toplana u Beogradu uradi detaljno istraživanje geotermalnih potencijala do 5.000 metara, odnosno temperature do 150 stepeni.

„Rudarsko-geološki fakultet je dobio taj tender koji će istražiti da li bi neki geotermalni resurs mogao da se instalira u sisteme daljinskog grejanja u Beogradu. Ova studija će biti gotova krajem februara, i ako budu bili dobri rezultati, već sledeće godine možemo očekivati prva bušenja u Beogradu“, otkrio je Milenić.

Dodao je da su i druge opštine i gradovi u Srbiji zainteresovane za korišćenje geotermalne energije, među kojima su Pančevo, ceo Južni Banat, Bečej i toplana u Nišu.

Milenić je naglasio da u svetu postoje milioni napuštenih naftnih bušotina koje se mogu ispitati i iskoristiti za proizvodnju geotermalne energije, čemu su se mnoge zemlje već okrenule usled aktuelne energetske krize.

„Za Srbiju je veoma bitno da ne uđe u haos i nekontrolisano korišćenje geotermalne energije. Svaki sistem mora da ima dozvolu, svaka eksploatacija podzemne vode ili geosonde mora da dobije odobrenje za eksploataciju, što trenutno radi Ministarstvo rudarstva i energetike. To je imperativ, jer razvoj mora biti održiv“, zaključio je Milenić.

Pre tri godine opština Bogatić je zamenila prljave kotlove mazuta i uglja geotermalnom energijom u desetak javnih ustanova. U planu je da se tako greju i domaćinstva opštine. Pored čistije sredine opština je i uštedela novac.

„Pre prelaska na ovaj sistem grejanja Bogatić je trošio oko 160.000 evra godišnje za zagrevanje javnih objekata, a prošle godine svega 3.000 evra. Ovaj sistem se isplati za pet do šest godina“, objasnio je Milenić, koji je bio i autor ovog projekta.

Izvor: Biznis.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.