CRNA GORA USKORO DOBIJA PRVU KRIPTOVALUTU

02. Jun 2022
Photo: Pixabay

Crna Gora uskoro će dobiti svoju prvu kriptovalutu Perper, najavljeno je na Montenegro Blockchain Forumu 2022 koji je održan 26. i 27. maja u Podgorici.

Forum je organizovala Asocijacija za demokratski prosperitet Zid, kao deo završnih aktivnosti IPA projekta "Primjena tehnologije blockchain u pružanju usluga u turističkoj industriji" koji se realizuje uz podršku Evropske Unije i Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, i to kroz Kolaborativnu grant šemu za inovativne projektne ideje.

Prema rečima Sande Rakočević, izvršne direktorke Asocijacije za demokratski prosperitet ZID, projekat se realizuje od 2018. godine te da je ovo njegova finalna faza.

„Kao jedan od glavnih rezultata je kreirana digitalna valuta stablecoin Perper i aplikacija koja je dostupna na Google play prodavnici. Rezultati projekta su vezani i za dva značajna naučna rada od kojih je jedan usmjeren ka makroekonomskoj održivosti stablecoin-a u Crnoj Gori“, rekla je Rakočević.

Ivan Joličić iz kompanije Perper.net najavio je pokretanje prve crnogorske kriptovalute Perper.

„Perper je namijenjen za svakodnevno plaćanje i omogućiće crnogorskim stanovnicima plaćanje preko jednostavne aplikacije skeniranjem koda“, naveo je.

Joličić je pojasnio da se za upotrebu ove valute čeka na zakonsku regulaciju nakon čega će biti puštena u upotrebu.

„Perper će biti sigurno platežno sredstvo, pokriven sa ekvivalentnim depozitom u bankama. Ovim će apsolutna sigurnost biti zagarantovana uz neograničene mogućnosti korišćenja“, istakao je Joličić.

Projekat „Primjena tehnologije blockchain u pružanju ulusga u turističkoj industriji“, ukupne vrednosti od 94.053,80 evra, realizuje se do kraja maja tekuće godine, piše ekapija.com.

Iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja saopštili su da je forum bio prilika da se razmenom iskustava i predstavljanjem postojećih praksi podrži kreiranje ambijenta za regulisanje blockchain i crypto poslovanja.

„Organizovan je sa ciljem da se učesnicima predstave različita iskustva primjene finansijskih servisa, uticaj stablecoin-a na makroekonomske indikatore ekonomije te da približi javnosti koncept blockchaina - kako ova tehnologija utiče na razvoj zajednice, rješavanje njenih izazova i razvoj solidarne ekonomije“, naveli su u saopštenju.

Kroz panele zanimljivih prezentera, učesnici su imali priliku da se bliže upoznaju sa ovom temom - kako razvoj i primena blockchain tehnoloških rešenja doprinose pametnom i održivom ekonomskom rastu.

 

Izvor: ekapija.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.