84 MILIONA EVRA ZA FINANSIRANJE NAUČNIH ISTRAŽIVANJA I STARTAP ZAJEDNICE SRBIJE

20. May 2022
Photo: mpn.gov.rs

U Naučno-tehnološkom parku „Beograd“ potpisan je sporazum na osnovu kojeg će EU i Svetska banka zajednički finansirati srpske istraživačke i startap zajednice, u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra.

Sporazum su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 mil EUR, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona. Projekat će biti realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Republike Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Četiri kompanije koje posluju u NTP „Beograd“ biće finansirane ovim sredstvima - Charge&Go, Anoris tehnology, Pirate Art i Design.

Vučić je prilikom obilaska NTP Beograd naveo da je Srbija u prva tri meseca ove godine ostvarila izvoz u IT sektoru u vrednosti od približno 600 miliona evra.

Srbija je, kako je rekao , na početku procesa digitalizacije, pre par godina, imala godišnji izvoz u tom sektoru oko 500 miliona evra, što je sada nadmašeno već u prvom kvartalu.

On je najavio i da za NTP Beograd treba da se gradi još jedna zgrada, jer je pre četiri godine tu bilo svega dvadesetak inovativnih kompanija, dok ih sada ima približno 120.

Brnabić je poručila da će biti nastavljena ulaganja u nauku i nove tehnologije, najavivši da će ove godine ukupan izvoz IKT sektora Srbije biti 2,5 milijarde evra, sa suficitom od 1,5 milijardi, čime će biti dostignut cilj o izvozu u ovom sektoru.

Ona je kazala i da Srbija završava regovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o 400 miliona evra za fakultete, nauku, opremu i proširenje naučno-tehnoloških parkova.

„U Beogradu će biti izgrađena još jedna zgrada od 16.000 kvadratnih metara, razgovaramo sa Čačkom i sa Nišom o proširenju, u Novom Sadu za tim još uvek nema potrebe, jer mogu da nađu partnere u privatnom sektoru", predočila je Brnabićeva, prenosi sajt Vlade.

 

Izvor: srbija.gov.rs

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.