2021. godine biće obojena žutom i sivom

Život je nekad siv, nekad žut, kaže pesma Bajage i Instruktora, a 2021. godina biće i siva i žuta, sudeći prema izboru boje godine Pantone Color Instituta.

Za 2021. godine izbor je pao na sivu boju u nijansi Pantone 17-5104 Ultimate Gray i žutu u nijansi Pantone 13-0647 Illuminating, imajući u vidu da ove nijanse beleže kako sadašnji trenutak u kom se svet nalazi, ali i budućnost koja budi nadu, objašnjavaju u Pantone Color Institute.

Ultimate Siva predstavlja praktični, otporni način razmišljanja koji pandemija nameće, dok sjajna žuta izražava optimizam za budućnost.

Ove dve nijanse su odlična kombinacija za podešavanje raspoloženja u bilo kojoj sobi u domu, dodajući dozu sunca i pozitivnosti. Bojenje ulaznih vrata u Illuminating nijansu, odnosno svetlo žutu pridodaje toploj dobrodošlici, naročito kada je podržava čvrsta i pouzdana Ultimate Siva u segmentima eksterijera. Što se enterijera tiče, umirujući sivi ton odličan je izbor za zidove, dok će žuta uneti vedrinu kroz detalje, poput jastučića ili zavesa.

"Svaka boja ima svoj vlastiti emocionalni aspekt, siva je ta koja ima veću podršku i čvrstinu, praktični temelj koji nam treba, a žuta se odnosi na nadu, sunčevu svetlost i dobro raspoloženje", objašnjava Leatrice Eiseman, izvršna direktorka instituta.

Boja godine pažljivo se bira proučavanjem raznih sfera života, od pop kulture, mode, dizajna i brojnih drugih, ali i pod uticajem dešavanja koja pogađaju celu planetu – poput aktuelne pandemije.

Žuta boja ne nalazi se po prvi put na tronu boje godine – nijansa mimoze (14-0848) odabrana je za boju 2009. godine. Takođe, ovo nije prvi put ni da je izabran tandem kao boja godine – 2016. duo boja godine bile su pastelne nijanse roze i plave boje.