Delta Holding predao ponudu za Sava Centar

Delta Holding predao je ponudu za kupovinu Sava centra, na javnom tenderu koji je objavio Grad Beograd, saopšteno je iz ove kompanije. Kako se navodi u saopštenju, Delta je ponudom potvrdila spremnost da prihvati cenu od 17,5 miliona evra i obavezna ulaganja od 50 miliona evra, koji su postavljeni kao uslov u javnom konkursu. Prema proceni stranih konsultanata koje je angažovala Delta, investicija za renoviranje Sava centra biće veća od 60 miliona evra.

FOTO: Wikimedia Commons, Sava Centar, Belgrade by Daniel Aragay from Vacarisses, Catalunya - El SAVA CenterCC BY 2.0

„Cena koju je tenderom predvideo Grad Beograd izuzetno je visoka i verujemo da je to razlog što se tokom celog postupka prodaje do sada nije javio nijedan zainteresovani investitor, izuzev naše kompanije“, kaže Živorad Vasić, viši potpredsednik Delta Holdinga.

 „Smatramo da mali broj kompanija može da podnese tako visok nivo investicije i da Delta jeste među njima: zbog velikog iskustva u sličnim projektima, zbog snage kompanije i zbog mogućnosti da sinergijom hotelskih i kongresnih kapaciteta ovu investiciju učini isplativom.“

 Ukoliko na tenderu dobije priliku za to, Delta planira kompletno renoviranje najvećeg kongresnog centra u našoj zemlji. Investicija predviđa zamenu staklene fasade, izradu novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grejanje, uvođenje kompletno novih multimedijalnih instalacija.

 Delta Holding se kao potencijalni investitor obavezuje na očuvanje arhitekture objekta i njegovog spoljašnjeg izgleda, kao i na zadržavanje postojeće namene.

 „Spremni smo da rekonstrukcijom zadržimo izgled i namenu, a da unutra stvorimo jedan novi Sava centar, koji će uključiti savremene digitalne komunikacije, restorane i kafiće, rent-a-car agencije i usluge turističkih vodiča, odnosno sve ono što gost očekuje da dobije u jednom modernom kongresnom centru. To je uslov da Beograd ponovo postane najvažnija destinacija za poslovne i kulturne događaje u ovom regionu, sa skupovima za više od 5.000 gostiju i svim koristima koje takvi događaji donose Beogradu, njegovoj privredi i stanovnicima“, kaže Živorad Vasić.

 Grad Beograd je 2016. godine raspisao javni poziv za osnivanje zajedničkog privrednog društva koje bi upravljalo Sava centrom, na koji se javio samo Delta Holding, ali nije postignut dogovor o partnerstvu.

Na prethodna dva tendera početna cena je bila 27,4 miliona evra, odnosno 21,9 miliona evra, ali nije dostavljena nijedna ponuda. Da li će 9. novembra, za kada je zakazano javno nadmetanje, biti zainteresovanih, ostaje da se vidi.

Prilikom oglašavanja prethodne prodaje uz cenu od 27 miliona evra  i obavezno ulaganje od najmanje 50 miliona, Delta Holding je istakao da je pod tim uslovima investicija u Sava centar neisplativa. Više o tome pročitajte OVDE