Sava centar na popustu

Sava centar po treći put ponuđen je na prodaju, a Grad Beograd najveći kongresni centar u Srbiji ovoga puta ponudio je po sniženoj početnoj ceni od 17,54 miliona evra.

FOTO: Wikimedia Commons, Sava Centar, Belgrade by Daniel Aragay from Vacarisses, Catalunya - El SAVA CenterCC BY 2.0

Budući kupac trebalo bi da u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleks, koji se nalazi na gotovo tri hektara građevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

Takođe, kupac je u obavezi da ne menja namenu Sava centra, koja i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da objekat uživa status prethodne zaštite. Umetničko-istorijska dela, kao nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje, navedeno je u oglasu.

Ugovor o kupoprodaji predviđa i kaznu u novčanom iznosu od 20 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze.

Rok za prijavu zainteresovanih kupaca ističe 6. novembra, a potrebno je i da se uplati depozit od 1,7 miliona evra.

Grad Beograd je 2016. godine raspisao javni poziv za osnivanje zajedničkog privrednog društva koje bi upravljalo Sava centrom, na koji se javio samo Delta Holding, ali nije postignut dogovor o partnerstvu.

Na prethodna dva tendera početna cena je bila 27,4 miliona evra, odnosno 21,9 miliona evra, ali nije dostavljena nijedna ponuda. Da li će 9. novembra, za kada je zakazano javno nadmetanje, biti zainteresovanih, ostaje da se vidi.

Prilikom oglašavanja prethodne prodaje uz cenu od 27 miliona evra  i obavezno ulaganje od najmanje 50 miliona, Delta Holding je istakao da je pod tim uslovima investicija u Sava centar neisplativa. Više o tome pročitajte OVDE