Crnogorski pasoš uz kupovinu nekretnine u Boka Place projektu

Boka Place – novi hotelski i rezidencijalno-poslovni projekat u Porto Montenegru strancima koji investiraju u kupovinu nekretnine u okviru kompleksa omogućiće dobijanje crnogorskog pasoša.


Foto: Pixabay

Kako pišu crnogorski mediji, Vlada je prihvatila zahtev kompanije Adriatic Marinas, koja upravlja ovim turističko-nautičkim kompleksom u Tivtu, da se na listu prioritetnih projekata iz oblasti turizma uvrsti ovaj nastavak gradnje Porto Montenegra. Vlada se u obrazloženju pozvala na Odluku o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore. Ulazak na „Listu prioritetnih projekata“, investitorima donosi brojne administrativno-fiskalne povoljnosti za realizaciju tih projekata, a jedna od njih je mogućnost da oni koji u te projekte ulažu svoj novac, dobiju i crnogorsko državljanstvo, koje je među stranim investitorima poznato kao CTBI (citizenship by investment).

Minimalna investicija za dobijanje crnogorskog pasoša je 450.000 evra uz dodatnih 100.000 evra donacije Razvojnom fondu crnogorske Vlade.

Kao benefite crnogorskog državljanstva na sajtu projekta navedeno je da:

  • pasoš Crne Gore pozicioniran je na 34. mestu globalne mobilnosti;
  • omogućava pristup u 123 zemlje bez vize, uključujući šengenski prostor, Rusiju i Tursku;
  • da je zemlja zvanični kandidat za EU sa planiranim pristupanjem 2025. godine;
  • kao i da se radi o zemlji sa pogodnom klimom za investitore i poslovne usluge sa najnižim stopama poreza na dobit u Evropi.

Takođe se navodi da će onima kojima zahtev bude odobren puno državljanstvo dobiti u roku od šest meseci.

Gradnja ovog kompleksa počeće krajem godine, a završetak radova očekuje se u drugom kvartalu 2023. Povrat investicije koji je predviđen biznis planom iznosi osam godina od otvaranja hotela.

Cena stanova različite strukture kreće se od 190.000 do 347.000 evra, dok cene za trosobne penthouse luksuzne apartmane nisu objavljene u brošuri i dobija ih samo zainteresovani klijent u direktnom kontaktu.