Grad Beograd predlaže dodatne olakšice za kupce prvog stana

Odluka Narodne banke Srbije, kojom je ljudima koji kupuju prvi stan, smanjeno obavezno učešće za stambene kredite sa dvadeset na deset odsto, praktično znači da kupci prvog stana neće imati učešće pri kupovini stana jer njima PDV, odnosno porez koji iznosi 10 odsto vraća, naveo je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gostujući na RTS-u.

Kako je objasnio, ova odluka je usmerena na to da olakša građanima rešavanje stambenog pitanja putem kredita.

„Grad Beograd i Privredna komora Srbije zajedno su predložili olakšice Vladi Srbije kako bi se omogućilo građanima da lakše dođu do prvog stana i kako bi se pospešila prodaja stanova i pomogla stanogradnja odnosno građevinarstvo kao najvažnija industrijska grana“, objašnjava Vesić.

Vesić je istakao da su Vladi predložili i uvođenje dodatnih olakšica.

„Da se onaj deo koji se ne oporezuje prilikom kupovine prvog stana za koji postoji povraćaj PDV-a podigne sa 40 na 60 kvadrata, jer smatramo da je 60 kvadrata ipak neki minimum kada neko ima porodicu. Pored toga tražili smo da se bankama omogući da kreditiraju stambenu izgradnju već sa 50 odsto izgrađenosti umesto sa 80 odsto, kako je sada jer bi onda lakše i brže ljudi dobijali kredite”, istakao je zamenik gradonačelnika.

Pre nego što su Grad Beograd i PKS uputili predloge Vladi, održani su sastanci sa najvećim investitorima koji ulažu u stambenu gradnju u Beogradu, kao i sa bankama.

„Grad Beograd je do 31. maja izdao građevinske i lokacijske dozvole za skoro 550.000 kvadrata. Sada je najvažnije da se ljudima koji kupuju prvi stan, koji su na početku radne karijere i stvaraju porodice omogući da lakše dođu do prvog stana. Njima će to pomoći i pri njihovoj odluci da ostanu u svojoj zemlji“, naglasio je Vesić.

Izvor: RTS, FOTO; Unsplash