I agenti za nekretnine profesionalni korisnici usluga katastra

Promene na tržištu nepokretnosti nastale tokom vanrednog stanja pokazale su da je za transparentno funkcionisanje tržišta veoma važno da i agencije za nekretnine imaju digitalni pristup podacima katastra.

Na inicijativu predstavnika Privredne komore i Unije poslodavaca Srbije dogovoreno je da se za agente za nekretnine organizuju obuke za korišćenje digitalnih servisa katastra i da im se omogući da postanu profesionalni korisnici eŠaltera. Direktor RGZ-a Borko Drašković istakao je da GeoSrbija nudi brojne podatke koje agenti za nekretnine mogu koristiti kako bi na sveobuhvatan način svojim klijentima predstavili nepokretnosti. Uz nekoliko klikova na računaru, korišćenjem ovog servisa moguće je vrlo brzo proveriti da li neka nekretnina ima terete ili zabeležbe koje mogu da ukažu na to u kolikoj meri je ta nekretnina pouzdana investicija.

Predsednik grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije Damir Borić, predsednik Upravnog odbora udruženja Klaster nekretnine Nenad Đorđević, predsednik Sektora za poslovanje nekretninama Unije poslodavaca Srbije Nebojša Rapaić, predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije Andreja Brkić i član izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije Ervin Pašanović su se složili da uslov za pristup obukama u domenu digitalne komunikacije sa katastrom bude potpis Kodeksa poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Privredne komore Srbije kako bi se osiguralo da se na tržištu nepokretnosti jasno ustanovi razlika između profesionalnih i stručnih agenata za nekretnine i amatera. Cilj udruženja je da zaštiti interese i  kupaca i prodavaca nepokretnosti i omogući da svi učesnici na tržištu nepokretnosti ostvare najbolji rezultat na opšte zadovoljstvo.

Izvor: RGZ