Tržište nekretina se vraća u okvire pre vanrednog stanja

Samo desetak dana od ukidanja vanrednog stanja došlo je do potpunog oporavka tržišta nekretnina u Srbiji. Prema poslednjim podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) obim prometa nepokretnosti se vratio na nivo pre 16. marta.

U sedmici od 11. do 17. maja broj prodatih nepokretnost se i više nego udvostručio, u odnosu na period od 4. do 10. maja.

„Interesantno je videti i da se gotovo istom brzinom promenio i način kretanja kapitala. Nivo kupovina za gotovinu približio se nivou pre početka primene mera za borbu protiv korona virusa”, navode.

Tokom 2019. godine čak 70 odsto stanova u Srbiji bilo je kupljeno za keš, a preostalih 30 odsto je plaćeno iz kredita.

Tokom vanrednog stanja taj se odnos promenio i mnogo se manje kupovalo za gotovinu, odnos je bio približno pola-pola.

„Tržište nepokretnosti u Srbiji pokazalo je izuzetan nivo osetljivosti kada je došlo do vanrednih okolnosti koje su uticale na svakodnevni život građana, ali i izuzetnu elastičnost da se velikom brzinom vrati u uobičajene tokove, već pri prvim znacima normalizacije životnih aktivnosti”, zaključuje se u saopštenju.

U periodu od 11-17. maja u Beogradu je prometovano 475 nepokretnosti, tokom prve nedelje vanrednog stanja (16-22. mart) broj pristiglih kupoprodajnih ugovora na teritoriji Beograda iznosio je 516, a samo nedelju dana nakon toga (23-29. mart) svega 155.

Na teritoriji cele Srbije tokom prve nedelje vanrednog stanja ukupno je prometovana 1.001 nepokretnost, a taj broj u sedmici nakon ukidanja vanrednog stanja iznosi 1.154.

Izvor: RGZ