Kako gradimo sutra? – Počela je Svetska nedelja zelene gradnje

Savet zelene gradnje Srbije, kao nacionalni član Svetskog saveta zelene gradnje (WorldGBC) i deo regionalne mreže Evrope (ERN) i ove godine obeležiće Svetsku nedelju zelene gradnje nizom događaja.

Kampanja koja će ove godine trajati od 23 - 29. septembra sa temom #BuildingLife, ima za cilj da podigne veću svest o emisiji CO2 u svim fazama životnog ciklusa zgrade, a samim tim podstakne nove prakse, kao i nove načine razmišljanja kako bi se doprinelo smanjenju emisija koje potiču od zgrada.

Izgrađeni objekti kao i građevinska industrija odgovorni su za 39% globalnih emisija CO2. Od toga 28% ovih emisija dolazi iz operativne faze, odnosno tokom „upotrebe“ objekta za njegovo zagrevanje, napajanje i hlađenje, dok se 11% ove emisije pripisuje ugrađenim emisijama ugljenika, što se odnosi na CO2 koji se oslobađa tokom procesa proizvodnje materijala i izgradnje. Do danas je fokus građevinske industrije bio na operativnim emisijama i na načinu kako zgrade zaista funkcionišu u upotrebi. Međutim, da bi se do 2050. ostvario cilj potpune dekarbonizacije objekata i da bi se globalno zagrevanje smanjilo ispod 1,5 stepeni, svi akteri građevinskog sektora moraju da se pozabave i ugrađenim emisijama iz čitavog životnog ciklusa zgrade.

Stoga povodom ovogodišnje Svetske nedelje zelene gradnje, Savet zelene gradnje Srbije poziva celokupan lanac opremanja zgrada i celu građevinsku industriju da se pridruže inicijativi za dekarbonizaciju i time pomognu u izgradnji bolje budućnosti.

Kao ključni događaj Savet zelene gradnje Srbije će 25. septembra u Kulturnom centru Beograda organizovati konferenciju „Kako gradimo sutra?“ Cilj konferencije je da podigne svest o emisijama CO2 iz svih faza životnog ciklusa zgrade, imajući u vidu da građevinski sektor okretanjem ka principu Net Zero emisija može doprineti stvaranju održive zajednice i dodatno podstaći ekonommski rast.

 „Doba sve uočljivijih klimatskih promena postavlja nove izazove več sada, zato je aktivnost u pravcu odgovornog i održivog delovanja bitna kako za nas, tako i za buduće generacije. Klimatske inicijative koje se pokreću širom sveta nam to i potvrđuju, a inicijativa za dekarbonizaciju je njihov osnov“, ističe je Dragana Korica, izvršni direktor Saveta zelene gradnje Srbije.

„Transformacije su potrebne u svim segmentima građevinarstva, počev od donosilaca odluka, proizvođača materijala, projektovanja, izvođenja, sektora nekretnina, održavanja, preko upotrebe od strane samih korisnika, pa do rušenja i reciklaže odnosno reupotrebe“, naglasila je Korica.

OSTALI DOGAĐAJI

23. 09. Radionica „Kako gradimo sutra“, Centar za promociju nauke

24.09.  Otvorena vrata u kompanijama Gudmark Group, Xella, Sika i Alumil

26.09. Panel „Korak unapred“, Nova Iskra

27.09. SrbGBC biće učesnik na manifestaciji Noć istraživača