Pametnom gradnjom do prvoklasnog Wi-Fi iskustva

Autor teksta: Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium

Svaki građevinski objekat je poseban i zahteva personalizovana rešenja. U ovom tekstu ćemo objasniti probleme s kojima smo se najčešće susretali pri implementaciji Aruba Networks rešenja u postojećim prostorima, kao i kako smo sudelovali u početnim stadijumima izgradnje novih objekata. Kao primer smo uzeli hotelsku industriju zbog raznovrsnosti prostora u kojima mora da se implementira mrežna infrastruktura (sobe za goste, konferencijski prostori, restorani itd.), ali i zanimljivosti zbog različitih postojećih arhitekturnih stanja. Na primer, dok određene novogradnje za hotelsku vertikalu koriste gipsane pregradne zidove, stambena zgrada koja je prenamenjena u hotel često ima zidove od cigle ili pak armirani beton. Samim tim, odabir modela, pozicije i načina spajanja soba na mrežu može jako da varira.

U slučaju kombinacije gore pomenutih zidova zbog načina rada pristupnih tačaka ne savetuje se da se one pozicioniraju po hodnicima. Ukoliko su sve pristupne tačke na hodniku, nastaje velika interferencija među njima i kvalitet mreže primetno opada. Osim same interferencije, kupatila u hotelskim sobama često imaju stakla s metaliziranim folijama. Bilo kakav metal primetno utiče na nivo signala Wi-Fi-a u prostoru.

U idealnim slučajevima, Wi-Fi pristupne tačke najbolje je pozicionirati unutar soba/apartmana. Kako u sobi nikada neće biti poveći broj klijentskih uređaja (mobilnih telefona, tablet uređaja, laptopova,…),  moguće je odabrati manje AP-ove za manju gustinu klijentskih uređaja.

U poslednje vreme, jako je popularno postavljanje uređaja poput Aruba 303H pristupne tačke koja je malih  dimenzija, a uključuje dodatna četiri Ethernet interfejsa od kojih jedan ima i PoE+ (Power over Ethernet) funkcionalnosti. Montaža je optimalna iza televizijskog prijemnika, a Ethernet interfejsi mogu poslužiti za spajanje TV-a, telefona kao i korisničkih uređaja. Zbog toga, nije potrebno uzimati dodatne switch-eve za sobe i samim tim trošak investicije primetno se smanjuje. Pasiva, odnosno kabliranje, takođe je jednostavnije jer je potrebno provući samo jedan kabl do svake sobe. Alternativna montaža takvih uređaja je u spuštenim plafonima iznad ulaza u sobe, na mestu otvora za ventilaciju, odnosno klimu.

U slučaju da takva pristupna tačka nije primerena za određeni objekat, ukoliko zidovi dopuštaju, može se ići sa pristupnom tačkom sa integrisanim omnidirekcionalnim antenama poput modela Aruba 305 koji se postavlja u svakoj drugoj ili trećoj sobi i to u cikcak razmeštaju. Lokacija za montažu ovakvih pristupnih tačaka idealna je u spuštenim plafonima prostorija.

Često smo se susretali sa izazovima pokrivanja signalom prostora balkona i terasa. Kako staklene pregrade često imaju metalizirane folije radi UV zaštite, signal pristupne tačke ne dopire do terase ukoliko su stakla zatvorena. U ovakvim situacijama moguće je montirati pristupnu tačku na spoljašnji stub i usmeriti antene prema terasama zgrade. Takva pristupna tačka mora da bude zaštićena od elemenata poput modela Aruba 365.

Restorani, konferencijski centri, bazeni i svi prostori koji su veoma prometni s mnogo klijentskih uređaja zahtevaju malo drugačije modele i pozicije uređaja. Za većinu takvih prostora, savetujemo korišćenje modela poput Aruba 315 (ili više serije) koje mogu primiti znatno veći broj korisnika na mrežu bez izazova. Lokacija za montažu takvih uređaja idealna je direktno iznad takvih prostora (do visine od 10 metara).

Na strani žičane mreže, kombinacijom bakra i optike možemo dobiti izuzetno kvalitetnu i redundantnu mrežu. Na primer, po spratu (ukoliko dozvoljava prostor) postaviti jedan switch koji je bakrom povezan do svake pristupne tačke (uslov je da dužina bakarnog kabla između switch-a i pristupne tačke ne prelazi 90 metara). Switch je povezan 2x 10G optikom na centralno, core, switch u glavnom ormaru. Dvostrukim povezivanjem spratnih switch-eva s centralnim, koristeći optiku, ostvarujemo redundansu te visoku propusnost podataka bez limitacija na dužinu kablova.

Pre odluke o modelima, poziciji uređaja, ali i kablova, preporučuje se izrada matematičke simulacije ponašanja bežičnog mrežnog signala u prostoru kako bi unapred mogao da se stekne uvid u potencijalne problematične lokacije, kao i procenu broja i pozicija mrežnih uređaja. Za izradu kvalitetne simulacije potrebno je dostaviti tlocrte prostora kao i informacije o svakoj prepreci poput zidova, vrata, objekata, nameštaja... Takođe je bitna informacija o načinima korišćenja mreže u svakom delu prostora, odnosno očekivani broj klijentskih uređaja za određeni deo prostora, kao i njihovo očekivano korišćenje mreže, jer nije svejedno da li će se korisnik povremeno spajati na Internet za čitanje mailova ili će stream-ovati Net?ix u visokoj rezoluciji. Nakon izrađene simulacije, potrebno ju je potvrditi na lokaciji validacijskim testiranjem i kada je korisnik zadovoljan s predlogom konfiguracije, krenuti u nabavku mrežne opreme.

Ukoliko ste zainteresovani da čujete više o tome kako možemo da vam pomognemo savetom pri samoj gradnji, ali i postavljanju mrežne opreme u postojeće prostore, javite nam se na info.rs@selectium.com, sa zadovoljstvom ćemo da dogovorimo sastanak sa vama.