Fasada – lična karta građevine

Opeka, odnosno proizvodi od pečene gline, kao i kamen, predstavljaju najstarije materijale koji se koriste u građevini, aktuelne i dan danas. Kako nam objašnjava Radomir Vučković, direktor kompanije ARTerracotta, koja se bavi uvozom i distribucijom keramičkih fasadnih sistema i ekskluzivni je zastupnik i distributer za jednog od najvećih i nasjtarijih proizvođača opeke na svetu, nemačke kompanije Roben, opeku odlikuje postojanost, čvrstina i estetika koja se pokazala kao vanvremenska. Iz tog razloga možemo je naći u mnogim primerima tradicionalne i moderne arhitekture, različitih namena.

U svom asortimanu imate i sisteme za ventilisane fasade. U čemu je njihova prednost?

Ventilisane fasade se najčešće koriste kao rešenja za poslovne i komercijalne objekte, ali i za stanogradnju. Spadaju u relativno nova rešenja koja podrazumevaju nove vrste materijala, kao što su HPL (High Pressured laminate) ploče, kompozitni materijali, keramički paneli, ploče od ekstrudirane keramike i drugi. Projektanti njihovom upotrebom mogu da kreiraju različita i unikatna rešenja, a odlično se kombinuju sa tradicionalnim fasadnim sistemima.

Određeni proizvodi iz ove grupe mogu se koristiti i u enterijerskim intervencijama. Za koje sve namene se mogu koristiti ovi proizvodi? Za koji tip prostora najviše pogoduju?

Većina pomenutih materijala često se koriste u enterijerskim kreacijama. Projektantima je na raspolaganju veliki izbor boja, tekstura i dezena koji mogu da se ukomponuju u razne stilove. Ono što je posebno interesantno kod ovih materijala su njihove neuobičajeno velike dimenzije, kojima možete postići monolitni izgled tretiranih površina. Pogodne su za oblaganje podnih, zidnih pa i plafonskih površina u prostorijama svih namena.

Kako odabrati idealan fasadni sistem?

Idealno je teško definisati, ali bih izbor materijala za izradu fasade tretirao kao prioritet. Fasada je lična karta građevine. Bez obzira na dobro projektovane i organizovane prostore unutar jednog objekta, fasada čini prvi utisak, i ako smem reći daje karakter. Fasada je svačija i ničija i samim tim retko se o njoj brine, tj. održava. Zbog toga je po meni obaveza projektanta i arhitekte da u fasadu najviše ulože. Zgrade se pamte po fasadi, a ako je loša sigurno nije za ponos. Ni projektantima, ni investitorima, a ni korisnicima. Najbolja fasada je ona koja uvek izgleda dobro i koju rub vremena ne remeti agresivno. To najčešće znači više inicijalnog ulaganja, ali se vrlo brzo isplati.

Šta ARTerracotta nudi građevinskoj industriji i šta je to razlikuje od konkurencije?

U ponudi fokus je na klinker i ručno rađenim fasadnim opekama i listelama, kao i tankim keramičkim pločama velikih formata. Pored toga u ponudi je i granitna anti slip i kiselo otporna keramika za visokofrekventne prostore.

ARTerracotta je mlada kompanija koja je veoma brzo počela da osvaja tržište. Koje projekte biste posebno istakli i koje možete da najavite u narednom periodu?

Nažalost naša lokalna proizvodnja opeke je skromna, te se ukazala potreba za uvozom keramičkih proizvoda vrhunskog kvaliteta. Najveći izvedeni projekt do sada je novi Kazneno-popravni zavod u Pančevu sa preko 17.000 m2 klinker fasadne opeke. U Beogradu je izveden poslovni objekat Ziegel House, kao i crkva u Resniku. U novom Sadu to su objekti Solarna dolina i SPO u Železničkoj ulici, dok je u Negotinu izvedena fasada vinarije Matalj. Izvedeno je i dosta manjih stambenih objekata, a u planu su i u toku izvođenja i veći projekti kao što su: Stepin breg u Beogradu i stambeno naselje Green Hill u Kragujevcu.