(VIDEO) Podvodni hotel u kamenolomu kakav još niste videli

Nekadašnji kamenolom, šesnaest od osamnaest spratova pod zemljom, vodopad i nesvakidašnji pogled glavne su odlike velelepnog hotela nedaleko od Šangaja, koji će svoja vrata gostima otvoriti početkom decembra.

Nakon deset godina izgradnje, InterContinental Shanghai Wonderland smešten u podnožju planine Tjanmen, uskoro će postati nezaobilazan na listama destinacija koje morate posetiti.

Ono što je specifično za ovaj hotel je da je čak šesnaest od osamnaest spratova hotela smešteno ispod površine zemlje i što pruža neverovatan pogled na unutrašnjost akvarijuma dubokog 10 metara. Čak dva sprata nalaze se potpuno ispod površine zemlje, a sam objekat veličine 61.000 kvadratnih metara smešten je u jami starog kamenoloma.

Podvodni deo hotela InterContinental Shanghai Wonderland sadrži restoran, bazen, centar za vodene sportove. Svaka od 366 soba, osim onih pod vodom, ima balkon sa pogledom na velelpni vodopad koji se sliva niz zidove kamenoloma.

Projekat je radio Studio JADE + KA, koji stoji iza Burj Al Arab hotela u Dubaiju, i suočili su se sa velikim izazovima koja su zahtevala inovativna inženjerska rešenja, a na samom projektu radilo je više od 5.000 ljudi.

Arhitektonski plan je osmišljen na taj način da smanji uticaj na životnu sredinu zadržavajući većinu građevine unutar neiskorišćene jame. Pored toga, hotel planira da generiše sopstvenu geotermalnu i solarnu energiju kako bi se snabdevali svakodnevnim funkcijama, a poseduje i zeleni krov koji se stapa sa okolnim pejzažem.

FOTO: Printscreen