Šta je sve neophodno za savršenu šoljicu kafe?

Da li znate šta je najvažnije za pripremu savršene espresso kafe, šta je 5M i koliko vremena je potrebno da se savlada umeće latte art-a? Barcaffe Barista Tour je jedinstvena prilika da saznate zanimljivosti o poreklu kafe, pripremi vrhunskog espressa, oprobate se u latte artu i uživate u ukusu savršene espresso kafe uz najbolje Barcaffe bariste. Tu priliku imali su i gosti Corretto bara na Savskom keju.

 

Prijatna atmosfera i miris espressa privukli su brojne posetioce Corretto bara na Savskom keju, među kojima je bio i naš popularni voditelj upečatljivog glasa, Miloš Maksimović. Uz pomoć glavnih zvezda Barcaffe Barista Toura, stručnjaka za pripremu savršenog espressa, Miloš je poveo goste na nezaboravno putovanje u svet espresso kafe, a potom se i sam oprobao u priremi.         

Barcaffe barista do detalja poznaje sva pravila koja nepogrešivo vode prema šoljici savršenog espressa, a upravo je espresso osnova za pripremu i mnogih drugih popularnih napitaka koje volimo, kao što su cappuccino ili macchiato.

Kafa je najomiljenije piće na svetu. Postoje najrazličitiji načini i rituali ispijanja kafe: na Bliskom Istoku, u Grčkoj i na Balkanu je najzastupljenija turska kafa, u Severnoj Americi filter-kafa, u Japanu kafa iz limenke, u Severnoj Evropi kafa »melior« (pripremljena u loncu sa filterom).

Pravu posebnost predstavlja espresso, koji je zaslugom italijanske tehnologije pravi koncentrat ukusa i aroma. Krem-pena, aroma, tekstura i ukus predstavljaju četiri neizostavna svojstva po kojima se razlikuje od ostalih napitaka od kafe, pa se zato smatra pravom italijanskom umetnošću.

Naziv espresso potiče iz načina njegove trenutne »ekspresne« pripreme u trenutku kada ga naručite. Od pedeset zrna pržene i sitno mlevene mešavine kafe prelivene toplom vodom pod pritiskom, nastaje omiljeni tamni napitak sa hiljadu ukusa koji ga čine jedinstvenim. Mešavina kafe, voda, profesionalna oprema (aparat za kafu, mlin za doziranje, grejač vode) i majstorstvo BARISTE, specijaliste za pripremu espressa, čine osnovne uslove za pripremu izvrsne šoljice espresso kafe.

5M za savršeni Barcaffe espresso

Miscela (mešavina kafe) - Bariste pripremaju espresso od specijalno pripremljenih mešavina kafe. Samo najkvalitetnija zrna Barcaffe espresso kafe i poseban način prženja garantuju idealnu kombinaciju ukusa i arome.

Macinadosatore (mlin za kafu) - Mlevenjem se oslobađaju arome, stoga se sve mešavine melju malo pre pripreme espressa. Bez odgovarajućeg mlevenja, i uz najbolju mešavinu nećete postići idealan ukus. Kroz krupno samlevena zrna voda prođe prebrzo i stoga se ulja i arome kafe ne uspeju otopiti, a kroz presitno mlevena zrna voda ne uspeva proći.

Macchina Espresso (aparat za espresso) - Bez njega nije moguće napraviti espresso. Profesionalni aparat za bariste poseduje celi niz tehničkih parametara. Temperatura vode treba biti u granicama 88 – 92 °C, pritisak 9 bara, a vreme ekstrakcije kafe 25 do 30 sekundi. Samo provereni i svetski poznati proizvođači aparata za espresso garantuju kvalitet Barcaffe espressa.

Mano (ruke, iskustvo) - Od umeća bariste zavisi sam tehnološki proces pripreme espressa. Barcaffe barista zna kako i koliko kafe treba staviti u filter. Pravi barista ima osećaj za dobro napravljen espresso za koji je mesavina tačno određena, šoljice su pravilno zagrejane, a kafa se toči polako i sa strane.

Manutenzione (održavanje aparata) - Aparat traži redovno održavanje, posebno delova ključnih kod pripreme kafe. Odstranjivanje kamenca i taloga od kafe još je jedan bitan aspekt održavanja. Kamenac smanjuje efikasnost korištenja, a masnoće koje mogu biti prisutne u talogu do neprepoznatljivosti mogu promeniti ukus kafe.