Ko je u trci za prestižnu RIBA nagradu?

 

Kraljevski institut britanskih arhitekata (RIBA) objavio je listu četiri projekta koja su ušla u finale za 2018 RIBA međunarodu nagradu. Priznanje se dodeljuje na svake dve godine i to najinspirativnijim i najznačajnijim projektima u svetu, a takmičenje je otvoreno za sve kvalifikovane arhitekte. Kriterijumi koji se uzimaju u obzir uključuju demonstraciju „dizajna izvrsnosti, arhitektonske ambicije i dostizanja značajnog socijalnog uticaja“.

Prethodno priznjanje 2016. godine pripalo je Grafton Architects-u za univerzitetsku zgradu UTEC u Limi, opisanu kao moderni Machu Picchu.

Ovogodišnja četiri finalista izabrana su među 20 zgrada iz 16 zemalja. Pobednik će biti proglašen 29. novembra, a za nagradu se bore:

Il Bosco Verticale (Vertikalna šuma) / Boeri Studio

Druga od dve održive kule u Milanu. Poseduje šemu koja služi za povećanje biodiverziteta kroz repopulaciju flore i faune zgrade, dok kreira sopstvenu mikroklimu, idealnu za filtriranje sitnih čestica i poboljšanje kvaliteta vazduha.

Centralni evropski univerzitet – O’Donell + Tuomey

View this post on Instagram

A post shared by Central European University (@ceuhungary) on

View this post on Instagram

A post shared by O'Donnell + Tuomey (@odonnell_tuomey) on

Nova zgrada smeštena je u srcu Budimpešte i vešto povezuje nekoliko istorijskih objekata i dvorišta i stvara interni niz novih prostora i puteva.

Children Village / Aleph Zero + Rosenbaum

View this post on Instagram

A post shared by Aleph Zero (@alephzeroarq) on

Arhitekte koje stoje iza internata na ivici Amazona u Brazilu vešto su iskoristili bogate prirodne resurse lokacije i to na inovativan način, promovišući ekonomsku i ekološku održivost.

Toho Gakuen muzička škola / Nikken Sekkei

View this post on Instagram

A post shared by L U I S U R R I B A R R I (@luis_urri) on

Smešten u Tokiju, ovaj virtuozni primerak arhitekture odlikuje se samostalnim nastavnim prostorom, čistim komunalnim prostorima i obiluje prirodnim svetlom.