Vizuelno uvećajte prostor uz pomoć par trikova

Uređenje malih prostora predstavlja poseban izazov. Uz samo par krupnijih komada nameštaja vrlo lako se može desiti da prostor izgleda prenatrpano. A isto tako možete otići i u drugu krajnost i ostaviti prostor gotovo prazan, a time nećete postići efekat vizuelno većeg prostora.

Postoje brojni trikovi uz pomoć kojih ćete postići efekat, i još važnije osećaj, komforne prostorije, koja izgleda veće nego što zaista jeste.

Izbacite tamne velike površine

Iako tamne boje mogu uneti osećaj topline, u sobi malih dimenzija nikako ne smete da kombinujete tamne podove sa zidovima takođe tamnih tonova. Ova kombinacija će apsorbovati svetlost i prostoriju učiniti vizuelno još manjom nego što jeste. Za male prostorije idealna kombinacija su tamniji pod i zidovi svetlijih nijansi, koji će vam obezbediti željeni efekat veće prostorije; ili se opredelite za dekoraciju čitavog prostora u svetlim tonovima.

Plafon u boji

Ukoliko okrečite plafon u neku pastelnu nijansu, skrećete pažnju na gornji deo prostorije, što će stvoriti iluziju da je ona veća nego što zaista jeste.

Nameštaj sa reflektivnim površinama

Zastakljeni nameštaj, poput staklenog stola ili komoda sa reflektivnim vratima, predstavljaju idealno rešenje za sobe malih dimenzija. Zahvaljujući nameštaju sa prozirnim staklom kreiraćete optičku varku kojom kao da ovi komadi nisu ni pristuni u prostoriji. Tako će soba izgledati veće i praznije. Isto važi i za ogledala koja prave čda kada je u pitanju izgled manje prostorije. Ogledala reflektuju svetlost i otvoreni prostor, a najbolje je da umesto nekoliko manjih izaberete ogledalo većih dimenzija jer će velika reflektivna površina stvoriti utisak da je prostorija gotovo duplo veća nego u stvarnosti.

Najjednostavniji trik

Najjednostavniji trik kojim ćete vizuelno uvećati prostor je da izbacite zavese, zastore, pa čak i roletne. Goli prozori uneće u prostoriju osećaj otvorenog prostora i značajno doprineti vizuelnom uvećanju izgleda sobe. Ukoliko ipak želite da sačuvate provatnost, izaberite poluprozirne svetle draperije, koje će vam pružiti suptilan, prozračan igled prostorije.

Pročitajte i: 3 najčešće greške pri izboru boja u enterijeru