3 najčešće greške pri izboru boja u enterijeru

Ukoliko vam je teško da se odlučite za omiljenu boju, a imajući u vidu i gotovo neograničen broj nijansi svake, postoji velika šansa da ćete u nekom trenutku napraviti grešku pri dizajniranju enterijera svog doma. Predstavljamo vam tri najčešće greške kada je u pitanju izbor boja i savete kako da ih izbegnete.

Nedostatak balansa

Ukoliko želite da se u jednoj prostoriji vašeg doma nađe nekoliko boja – morate voditi računa o balansu. Najčešća greška pri dekorisanju enterijera je disbalans boja. Previše neutralnih tonova rezultovaće dosadnim enterijerom, a ukoliko preovladaju jarke boje, samom enterijeru nedostajaće harmoničan izgled. Trebalo bi da se opredelite za dominantno neutralne boje koje su prijatne oku, dok se jači tonovi koriste za isticanje određenih elemenata i detalja.

Najlakše je pridržavati se pravila odnosa 10/30/60, koji je savršen za kombinovanje tri boje u dekoru enterijera. To znači da bi u prostoriji trebalo da imate 60% bazne nijanse, neutralnog tona. 30% je rezervisano za neku drugu boju, nešto jačeg intenziteta od bazne, a svega 10% bi trebalo detalja bi trebalo da bude u najodvažnijim bojama.

Poseban dizajn svake prostorije

Iako svaka prostorija u domu ima različitu namenu, njihovo dekorisanje na potpuno različite načine predstavlja veliku grešku. Celokupan enterijer trebalo bi da sagledate kao jednu povezanu celinu. To znači da bi svaka prostorija trebalo da bude u sličnoj paleti boja  čime ćete prvenstveno obezbediti harmoniju celokupnog prostora. Vodite računa da svaka prostorija bude u najboljem mogućem odnosu sa onom do nje kada se radi o bojama i vrsti dekora. Na taj način dobićete skladan i harmoničan enterijer.

Nedostatak kontrasta

Ukoliko preterate držeći se prethodnog saveta, odnosno u pokušaju da stvorite skladan enterijer, postoji mogućnost da krajnji rezultat bude previse jednoobrazan i dosadan. Ovakvu grešku je veoma jednostavno ispraviti – dodavanjem interesantnih detalja u pojedinačnim prostorijama koje će odlikovati odvažni printovi ili tekstura. Ne zaboravite da je najbolje da enterijer odiše vašim ličnim stilom.