Šta sve morate da znate o sistemima za pametne kuće

Internet stvari (IoT) je nesumnjivo uneo revoluciju i u način na koji ljudi žive u svojim domovima. Od jednostavnih asistenata koje aktivirate glasom, kao što je Amazonov Alexa ili Google Home, do sistema za međusobno povezivanje osvetljenja, termostata, kuhinjskih uređaja i sigurnosnih alarma, ovi uređaji su dizajnirani da olakšaju naše živote.Takođe, jako je važno u potpunosti razumeti moć i implikacije ovih uređaja.

Bilo da ste već investirali u uređaje koje će vaš dom učiniti pametnim ili ih tek razmatrate – razmislite o sledećem: pametni uređaji danas mogu da vam čak naruče večeru, pronađu ključeve automobila ili vas upozore na bilo kakve smetnje dok niste tu – ali šta je ono što morate znati o ovim sistemima?

Kompatibilnost je veliki poblem – Brojne kompanije posluju na tržištu pametnih kuća, a kao jedan od ishoda je taj da nisu svi uređaji kompatibilni. Ukoliko želite da celokupan dom učinite pametnim najbolje bi bilo da se fokusirate na jedan brend. U krajnjem slučaju – pre kupovine proverite kompatibilnost proizvoda.

Centralizovana platforma – Ukoliko želite da automatizujete određene procese u svom domu najbolji način da to učinite je automatizacija celokupnog procesa. Izbegnite situaciju da je neophodno da se ulogujete na više različitih sistema kako biste kontrolisali termostat, ili sigurnosne sisteme i slično. Centralizovana platforma omogućiće vam da zaista iskoristite sve prednosti sistema pametne kuće.

Šta kada nema interneta – Raspitajte se šta se dešava sa vašim povezanim uređajima u slučaju da nema interneta. Da li pametni uređaji postaju „glupi“ i sve prestaje sa radom? Ili pak postoji rezervni offline plan?

Delite dosta podataka – Kad god koristtite neki od pametnih uređaja ili aplikacija, dajete i informacije o vašem načinu korišćenja ovih uređaja. Povedite računa o privatnosti podataka – u smislu koje tačno informacije su dostupne kreatorima pametnih sistema, da li te inforamcije dele sa trećim licima...

Kako biste iskoristili sve potencijale vaših pametnih sistema morate planirati unapred. Planiranje će pomoći da odredite koji aspekti sistema su vam najneophodniji, koji brend će vam najviše odgovarati, kao i da li su međusobno kompatibilni.

Inicijalna cena sistema je visoka. Vodite računa da pročitate sva sitna slova. Ipak ovakve sisteme neophodno je da gledate kao na investiciju. Tokom vremena sistem će isplatiti sam sebe racionalnim korišćenjem resursa. Tako da ukoliko razmišljate dugoročno – sistem pametne kuće će vam se dugoročno svakako isplatiti.

Iako vam pružaju dodatne pogodnosti, ovakvi sistemi predstavljaju i moguću sigurnosnu pretnju. Svaki od uređaja predstavlja ulaznu tačku za hakere, čak iako vam se čini da su podaci koje uređaj prikuplja sasvim beznačajni. Obratite pažnju na pitanje kvaliteta sigurnosti svakog uređaja.

Koliko kod da su ovi sistemi impresivni, tek smo na početku njihove evolucije. Mnogi od pametnih uređaja još uvek su u „fazi učenja“ i neophodno im je vreme kako bi radili punim kapacitetom. Mogu se desiti „bug“-ovi kao pri radu bilo kog softvera.

Pročitajte i: Pametne zgrade - građevine budućnosti