Vodič za ljubitelje arhitekture i putovanja

Koja iskustva sa putovanja pamtite? Da li su to šetnje ulicama kojima upijate novu kulturu? Ako ste ljubitelj impozantne arhitekture ovo su zgrade koje ne želite da propustite da vidite uživo - od ikoničnih zgrada do manje poznatih struktura.

 

Muzej savremene umetnosti Niteroi (Rio de Žaneiro, Brazil)

Poznati arhitekta Oscar Niemeier dizajnirao je Muzej savremene umjetnosti u Niteroiju 1996. godine, u svojoj 89. godini. 

Šah džamija- Esfahan, Iran

Smatra se jednim od najspektakularnijih objekata islamskog sveta. Ukrašena je mozaikom u sedam boja i kaligrafskim natpisima.

Pala´cio Nacional da Pena (Sintra, Portugal)

Delo arhitekata Wilhelma Ludviga von Eschwegea i Nicolau Piresa, izgrađena 1836. Krase je gargojli, živopisne boje i neverovatnim enterijerom.

Jantar Mantar opservatorija (Džajpur, Indija)

Izgrađena između 1724. i 1730. godine od strane maharadže Jai Singh II, Jantar Mantar opservatorija je kompleks od pet astronomskih parkova na severu Indije.

Hram Aiutthaia (Aiutthaia, Tajland)

Ovaj tajlandski grad bio je centar trgovačkog sveta od 14.18. veka. Grad na Tajlandu bio je trgovački centar od 14. do 18. veka. Nakon što ga je vojska Burme uništila u 18. veku, ostao je napušten, ali relikvijalne kule i dalje ostale, a danas su deo UNESCO svetske baštine.

Katarski Fakultet islamskih studija (Doha, Katar)

Zgrada kombinuje prostore za učenje i molitvu, a dizajn sadrži pet stupaca, simbolizujuc´i pet stubova islama.

A post shared by JP (@jacqui_pf15) on

Nacionalni stadion u Pekingu (Peking, Kina)

Poznatiji kao Ptičje gnezdo, Nacionalni stadion u Pekingu je dizajnirali su Herzog & de Meuron, China Architectural Design & Research Group, i Ai Weiwei za Olimpijske igre 2008. godine. Kineska keramika služila je kao inspiracija za ovo atraktivno zdanje.

A post shared by Asie Histoire (@asiehistoire) on

Habitat 67 (Montreal, Kanada)

Sagrađen za svetsku izložbu iz 1967. godine, kubni kompleks Moshe Safdie u Montrealu poslužio je kao kanadski paviljon za ovaj događaj. Kuc´e, koje gledaju na reku, i dalje su u upotrebi.

A post shared by Atlas Obscura (@atlasobscura) on

MMM Corones (Južni Tirol, Italija)

Jedan od šest Messner Mountain muzeja (MMM) širom sveta, MMM Corones delo je Zahe Hadid. Spektakularna struktura u Južnom Tirolu, ugrađena je u pejzaž sa konzolnom platformom koja gleda na italijanske Alpe.

Kunsthaus Graz (Grac, Austrija)

Kunsthaus Graz, ili Muzej umetnosti u Gracu, dizajnirali su Peter Cook i Colin Fournier, a objekat je završen 2003. godine. Zgrada koja podseća na balon nalazi se u tradicionalnom delu grada, a lokalno stanovništvo je naziva “prijateljskim vanzemaljcem”.

Metropol Parasol (Sevilja, Španija)

Nemački arhitekta Jurgen Mayer dizajnirao je kontroverzni Metropol Parasol u Sevilji. Konstrukcija je završena u aprilu 2011. Drvena struktura - najvec´a na svetu, pruža hladovinu and trgom Plaza de la Encarnacion.

Kockaste kuće, “Živa šuma” (Roterdam, Holandija)

Još jedna su arhitektonska specifičnost Roterdama i ubrajaju se među najzanimljivije turističke atrakcije. Skup inovativnih kuća, rađenih po projektu arhitekte Bloma, pod sloganom „živeti pod urbanim krovom”, a glavni cilj je optimizacija prostora unutra. Kuće su, u odnosu na konvencionalne, nagnute pod uglom od 45 stepeni, a sam dizajn ovih kuća predstavlja selo u gradu. Svaka kuća predstavlja drvo, a sve kuće zajedno, šumu.

A post shared by Saskia (@sasvri72) on

Casa Terracota (Villa de Leiva, Kolumbija)

Iako izgleda kao drevna građevina, Casa Terracotta u Kolumbiji, zapravo je završena 2012. Aktivista Octavio Mendoza Morales za njenu izgradnju koristio je glinu i reciklirani materijal, a celokupno zdanje izgrađeno je bez mašinskih postrojenja.

The Crooked House (Sopot, Poljska)

Za tržni centar u primorskom gradu Sopot u Poljskoj, arhitekte Szotinsci & Zaleski pronašli su inspiraciju u ilustracijama Jana Marcin Szancera i stvorili iskrivljenu zgradu pod nazivom Krzywy Domek.

A post shared by Marius Solberg Anfinsen (@msa5) on

The Egg (Albani, Nju Jork)

Kulturni objekat koji je dobio naziv po svom obliku – Jaje. Delo je arhitektonskog studija Harrison & Abramovitz. izgrađeno u period 1966. i 1978. godine.

A post shared by Lisa Earing (@lyftdriver350) on