Povratak najpoznatijih IKEA proizvoda u rođendanskoj kolekciji

Kako bi proslavila svoj 75. rođendan IKEA ponovo pokreće proizvodnju pojedinih kultnih proizvoda iz svoje duge istorije. Ovim komadima biće posvećena serija Gratulera, koja je podeljena na tri limitirane kolekcije od kojih svaka predstavlja posebno vremensko razdoblje – od ranih 50-ih do 2000. godine.

Svaka kolekcija biće različita od druge, u zavisnosti od vremenskog razdoblja u kom je nastala, pa će tako varirati od klasičnog tamnog drveta, prekoo razigranog stila jarkih boja, pa do tipičnog skandinavskog uređenja prostora koje obiluje svetlim i prirodnim nijansama.

Ponovo će biti dostupna prva ikada napravljena Klippan sofa, retro fotelja Ekenäset, a ponovo će moći da se kupi i Lövet stočić – prvi komad nameštaja koji je IKEA isporučila u pljosnatom pakovanju, po kome je ovaj švedski proizvođač danas prepoznatljiv. Neki od ovih proizvoda predstavljaju prave ikone vintage nameštaja.

Reinterpretirani proizvodi biće predstavljeni sukcesivno, pa nas u avgustu očekuje nameštaj koji je reinterpretacija onog iz 50-ih i 60-ih godina, kada stiže naslonjača Ganget, podna lampa Knäsjö, kao i niz dekorativnih zdela i drugih detalja.

U oktobru stižu komadi koji asociraju na 70-e i 80-e godine prošlog veka, kada će ponovo zavladati žičani stolovi, živopisne puffy sofe i uzorci.

Decembar je rezervisan za period 90-ih i 2000-ih, kada je IKEA prigrlila minimalistički stil. Zanimljivo je da današnji dizajn ovog švedskog proizvođača ne odudara previše od onog kojim su se vodili pre nekoliko decenija, što samo potvrđuje da je dobar dizajn zaista bezvremenski.

Dok očekujemo novi IKEA katalog za srpsko tržište – prelistajte novitete za 2019. godinu OVDE.

FOTO: IKEA