Dom koji ima svoju priču - 4 jednostavna pravila za dom sa stilom

Nakon osnova kojima se treba voditi prilikom sređivanja samih prostorija i izbora nameštaja za dom minimalističkog enterijera, vreme je da se osvrnemo na sledeći korak – stilizovanje doma.

Samo zato što pokušavate da postignete minimalistički dizajn doma, ne znači da prostor treba da lišite ukrasnih predmeta. Detaljima ćete prekinuti monotoniju, a prilikom potrage za idealnim dekorom, vaš životni stil i strasti bi trebalo da budu glavni izvor inspiracije. Stoga ne kupujte stvari koje su samo lepe ili u trendu. Ukoliko recimo volite da čitate – napunite svoj dom knjigama i izložite ih na zanimljiv način. Ukoliko volite antikvitete i rustične predmete – uskladite ih sa ostalim predmetima minimalističkog izgleda.

Minimalistički stil dosta lako možete uklopiti sa drugim stilovima. Njegova neutralna paleta boja ne treba da vas plaši, već da vas podstakne da se poigrate različitim teksturama.

Pročitajte i : 5 principa minimalističkog uređenja

1. Neprani brojevi

Da li ste ikada čuli za pravilo neparnih brojeva? U fotografiji predstavlja jedno od odnosvnih pravila kompozicije i po njemu neparan broj predmeta u grupi učiniće fotografiju zanimljivijom i prijatnijom. Ovo pravilo može se primeniti i kod dekoracije i stilizovanja, pa tako grupišite tri ili pet dekorativnih predmeta za upečtaljiv izgled nekog kutka.

2. Igrajte se sa teksturama i materijalima

Najbolje rezultate dobićete sa manjim brojem predmeta, ali pažljivo odabranih. Igrajte se različitim teksturama kao što su drvo, ratan, tekstil, staklo, bakar, beton kako bi stvorili kontraste i interesantan prostor. Ne plašite se da uvedete nekoliko predmeta koji će izražavati vaš stil i imati glavnu ulogu u prostoru.

Pročitajte i: Prvi korak ka minimalistički uređenom domu

3. Zaboravite simetriju

Jedna od najčešćih grešaka pri uređenju rpostora je težnja za postizanjem simetrije. Minimalistički dizajn enterijera za cilj ima kreiranje prostora koji je uredan, a ljudi često smatraju da će simetričnim kompozicijama prostor izgledati manje natrpan. Simetrija je obična i dosadna. Takav može biti i enterijer minimalističkog stila ukoliko mu ne dodate teksturu i dinamiku različitim predmetima. Igrajte se različitim kompozicijama, obilicima i visinama predmeta... Postanite kreativni!

4. Ne pokušavajte da sve stilski uklopite

Klonite se uobičajenih kataloga nameštaja i atmosfere koja je u njima predstavljena.  Neka se vaš prostor izdvaja dekorativnim predmetima. Svega nekoliko upečatljivih kompada će biti dovoljno. Ne kupujte vazu istog oblika u tri različite veličine. Umesto toga kupite tri potpuno različite vaze, ali od istog materijala – obezbediće vam znatno bolji efekat.

Pročitajte i: Kako da opremite prostor u minimalističkom stilu?