Kako da opremite prostor u minimalističkom stilu?

Pre nego što krenete sa kupovinom nameštaja i dekoracije kako bi vaš dom zasijao u minimalističkom dizajnu, potrudite se da sve prostorije očistite od viška stvari. Kao što smo napomenuli u prethodnom tekstu ovog serijala – to predstavlja najvažniji korak u transformaciji vašeg doma. A sada je vreme da se bacimo na posao, pa slede osnove kojima se treba voditi prilikom sređivanja samih prostorija i izbora nameštaja:

1. Podovi

Ukoliko želite da postignete ugodan skandinavski izgled doma, zidovi i podovi igraju važnu ulogu. Drveni podovi svetlih nijansi daju osećaj mira. Možete ih posvetleti hoblovanjem i uljenjem belim ili neutralnim nijansama. Sličan efekat možete postići i velikim tepisima neutralnih boja.

2. Zidovi

Beli zidovi su osnova minimalističkih enterijera. Čine prostorije vizuelno većim i omogućavaju protok prirodne svetlosti. Vaš izbor može biti i neka svetla neutralna nijansa kojom ćete uneti dašak boja na zidove.

3. Svetlo

Esencijalni element svakog enterijera, naročito u minimalistički uređenim prostorima je svetlo. Omogućite prirodnom svetlu da zavlada prostorijama. Izbegavajte debele zavese i žaluzine. Ukoliko želite da obezbedite privatnost, opredelite se za bele zavese laganih materijala.

4. Neutralno i prirodno

Prilikom izbora nameštaja fokusirajte se na komade od prirodnih materijala. Još jednom napominjemo – držite se neutralnih boja. Trebalo bi da preovlađuju zemljane nijanse, pa razmislite o detaljima u bojama koje povezujete sa prirodom. Ne zaboravite da je jednostavnost ključna. Obratite pažnju na detalje i držite se čistih linija. Na primer, jednostavna sofa sa detaljima poput mesinganih nogica ili sa kontrastnim šavom može dosta da oplemeni prostor.

Pročitajte i : 5 Principa minimalističkog uređenja enterijera

Odvojite vreme da dobro promislite o svakom komadu nameštaja pre kupovine. Neka vam kvalitet bude prioritet u odnosu na kvanitet. Investirajte u nekoliko dobrih komada, koji će vam trajati.

Samo zato što pokušavate da postignete minimalistički dizajn, ne znači da prostor treba da lišite ukrasnih predmeta. Detaljima ćete prekinuti monotoniju, a prilikom potrage za idealnim dekorom, vaš životni stil i strasti bi trebalo da budu glavni izvor inspiracije. Stoga ne kupujte stvari koje su samo lepe ili u trendu. Minimalistički stil dosta lako možete uklopiti sa drugim stilovima. Njegova neutralna paleta boja ne treba da vas plaši, već podstakne da se poigrate različitim teksturama.

U sledećem tekstu predstavićemo vam jednostavna pravila kada je u pitanju dekoracija u minimalističkim enterijerima.

Pročitajte i : Prvi korak ka minimalistički uređenom domu