Priručnik za početnike: Prvi korak ka minimalistički uređenom domu

Ako ste se upoznali sa osnovnim principima minimalističkog uređenja eneterijera o kojima smo pisali u prethodnom tekstu, vreme je da se bacite na posao!

1. Raščišćavanje

Prvi korak u transformaciji vašeg doma je RAŠČIŠĆAVANJE. Za sve one koji jedva čekaju da se bace na kreativni deo uređenja, moraće još malo da sačekaju, jer je ovo ključan korak u celokupnom procesu tranformacije prostora.

Raščišćavanje prostora od viška stvari nije jednostavan posao. Neophodan vam je dobar plan i strpljenje. Počnite tako što ćete napraviti spisak svih prostorija u vašem domu, a zatim odredite dva do četiri glavna predmeta u svakoj prostoriji. Na primer:

Spavaća soba: plakari, krevet

Kuhinja: kuhinjski elementi, ostava, frižider…

Na ovaj način kreirate manje oblasti kao zadatak i lakše se hvatate u koštac sa ne baš jednostavnim procesom odvajanja nepotrebnih stvari. Važno je samo da imate plan i da ne žurite.

2. Analiziranje i selekcija

Ovo je korak u kom nastaje pravi nered. Pridržavajte se jednostavnog pravila: ukoliko određeni predmet čini vaš život boljim, ukoliko je koristan, pruža vam pozitivnu energiju, zadržite ga. Svega ostalog se rešite!

Morate pažljivo da odaberete ono što vam je zaista važno. Preporučujemo vam da sitnice stavite u jednu veliku kutiju, kako ih ne biste razvlačili po prostoriji danima, i zatim kad god imate vremena vadite jednu po jednu stvar i analizirajte je i upitajte sebe – zašto vam je ta stvar neophodna? Da li čini vaš život boljim? Da li možda ne želite da je se odreknete iz pogrešnih razloga?

Ukoliko ne možete da se odlučite, vratite taj predmet nazad u kutiju i pozabavite se njime kasnije.

Raščišćavanje može biti dosadan proces, pa vrlo brzo možete izgubiti i fokus; stoga ne zaboravite da pravite pauze i ne pokušavajte da se rešite svega u jednom danu.

Ne upadajte u zamke poput ovih: popraviću ovo jednog dana, u pitanju je poklon i ne mogu da ga bacim iako ga nikada nisam koristio… To su samo izgovori, ali i odličan razlog da se otarasite takvih predmeta. Budite nemilosrdni!

3. Pronađite idealno mesto

Za svaku sitnicu pronađite idealno mesto, ali gledajte da vam na slobodnim površinama bude što je manje moguće predmeta. Ukoliko je neophodno, napravite dodatni prostor za odlaganje stvari. Koristite u ove svrhe korpe, kutije kako bi sve stvari držali na jednom mestu, a ne rasute po celom stanu. Naučite da vraćate stvari na mesto kada završite sa njihovim korišćenjem.

4. Stvari koje vam ne trebaju

Sve one premdete koje ne želite da zadržite razdvojte u četiri kategorije:

NOVA NAMENA – Bela boja može učiniti čuda za brojne dekorativne predmete koje posedujete. Ukoliko smatrate da posedujete predmete koji imaju potencijala da zasijaju novim sjajem nakon što uložite malo truda u njih, pronađite inspiraciju na Pinterestu.

ZA PRODAJU – Ukoliko imate bilo kakvih iole vrednih predmeta koje možete prodati – učinite to. Barem je danas lako da kreirate nalog na nekoj online platformi putem koje možete da se rešite viška stvari, a ujedno i zaradite novac.

ZA POKLANJANJE – Odeća, igračke, knjige koje vam više nisu neophodne, nekome će dobro doći. Proverite sa prijateljima, članovima porodice da li im je neophodno nešto što vama više nije.

ZA BACANJE – sve drugo što ne možete da svrstate u prethodne grupe, a nisu stvari koje ćete zadržati – bacite!

Ukoliko vam predstavlja problem da se odvojite od nekih predmeta, a znate da se neće uklopiti u novi izgled vašeg doma, i tu postoji par saveta za varanje.

U jednu kutiju ubacite sve stvari sa kojima još uvek ne znate šta ćete. Nemojte obeležavati tu kutiju, samo je zatvorite i sklonite negde. Zaboravite na nju nekoliko meseci. Ukoliko tokom tog vremena zaboravite šta se uopšte nalazi u kutiji i ne osećate potrebu da je otvorite, bacite celu kutiju ili zamolite prijatelja da vam pomogne da odredite kakva sudbina čeka predmete u njoj.

Pojedini predmeti imaju jaku sentimentalnu vrednost, ali to ne znači da i dalje pripadaju vašem novom domu. Kreirajte kutije uspomena u kojima ćete držati sitnice koje vam znače.

 U sledećem tekstu govorićemo o savetima vezanim za odabir nameštaja koji će se uklopiti u minimalistički stil vašeg doma, a do tad – srećno raščišćavanje!

 Pročitajte i: 5 principa minimalističkog uređenja enterijera