Priručnik za početnike: 5 principa minimalističkog uređenja

Do prave ekspanzije skandinavskog minimalizma u uređenju enterijera dolazi sredinom tridesetih godina prošlog veka, a možemo zaključiti da ne jenjava ni poslednjih godina. Stoga ćemo u narednih nekoliko tekstova pričati o osnovama kojih se treba pridržavati prilikom ovog tipa uređenja stana.

Ukratko, minimalizam predstavlja dizajniranje prostora kroz jednostavnost i ograničenja; uklanjanje većine nepotrebnih stvari i stvaranje prostora za smisleno i pozitivno. Minimalizam predstavlja umetnost kreiranja čistog, ali i privlačnog enterijera, balansiranje između „nedovoljno“ i „previše“.

Pre nego što krenete stopama uređenja stana na ovaj način, zapitajte se zašto to činite. Vaše navike i način života trebalo bi da su vam vodilja za uređenje životnog prostora. Razmislite o tome šta daje smisao vašem životu, koje navike donose pozitivne rezultate, kako biste voleli da koristite svoj prostor i da li minimalistički dekor to može da vam omogući?

Pet principa minimalizma

Osvrnimo se najpre na suštinu minimalističkog dizajna enterijera i osnovne principe koje treba slediti.

1. Manje je više – Osnova minimalizma je rigoroznost u tome šta dozvoljavate u svom domu. „Manje“ se ne odnosi samo na manji broj predmeta, već i na manju kompleksnost samih komada.

2. Jednostavnost – Kada stvarate svoje minimalističko gnezdo, pre svega želite da bude jednostavno. Ono čemu bi trebalo da težite su komadi nameštaja sa čistim, ravnim linijama.

3. Prostor – Svakom komadu nameštaja dajte prostora koji mu je neophodan kako biste ga vrednovali i cenili. Ne prenatpravajte prostorije. Pokušajte da se držite otvorenog koncepta koliko god je moguće. Fokusirajte se na interakciju između prostora. Potrudite se da obezbedite što je više moguće prirodnog svetla.

4. Detalji – Ukoliko enterijer ne oplemenite detaljima, završićete sa prostorom koji izgleda sterilno i nedovršeno. Ono što će vaš dom učiniti dobro uređenim su upravo detalji koji će stvoriti atmosferu udobnog prostora, ili sa primesama eklektičnog dizajna.

5. Balans – Osnova dobro dizajniranog prostora. Vrlo je važno da sve boje i predmeti izgledaju harmonično i proporcionalno jedni u odnosu na druge.