Otkrijte magiju "pet zemalja"

Pastelna pročelja kuća nanizanih na liticama iznad mora, brda i vinogradi, čamci koji se ljuljuškaju... Ne postoji osoba koja će ostati ravnodušna na prizor koji pruža Ćinkve Tere. Magija pet rustičnih sela koje čine ovaj region na samoj obali ligurijske provincije, na severozapadu Italije, najviše će opčiniti ljubitelje prirode i pešačenja, jer drugog prevoznog sredstva osim voza koji povezuje ova mesta – nema.

Vekovima su uske staze bile jedina veza između ovih sela i njihov jedini put ka „spoljnjem svetu“. Zahvaljujući izolovanosti, regija je sačuvala svoju autentičnost, arhitekturu i zapanjujuću mrežu priobalnih i planinskih staza.

Ćinkve Tere, što u prevodu sa italijanskog znači „pet zemalja“, najmanji su nacionalni park u Italiji, a čine ga priobalna sela: Vernaca, Monteroso al mare, Kornilja, Manarola i Riomađore. Kad krenete u šetnju ovim mestima, u kojima ćete imati osećaj da je vreme stalo, uvek će vas pratiti more, uz pogled na jedinstvene terasaste vinograde i šumu. Na raspolaganju vam je dvadesetak pešačkih staza, različito koncipiranih po dužini i težini, a od vaše kondicije zavisi koju ćete odabrati.

Monteroso na moru je prvo mesto na koje ćete naići, ukoliko dolazite sa severa. Ujedno je najveće i od ovih pet najpopularnije. Od starog dela grada do modernog, Fagine, gde se nalaze i naprostranije plaže, vodi tunel. Monteroso krase limunova stabla, a posebno je poznat po inćunima.

Vernaca predstavlja pravo umetničko delo. Najživopisnije je mesto od svih, sa raznobojnim kućama, malom lukom, uskim ulicama koje obiluju radnjama lokalnih proizvoda i restoranima, smeštenih između mesne crkve i ostataka saracenske tvrđave. Sa Trga Markoni pruža se očaravajući pogled na amfiteatar pastelnih kuća. Okružena terasastim padinama koje su pune vinograda, Vernaca će vas oduševiti uskim ulicama i lavirintom stepenika, gde se na svakom koraku pruža pogled ka plavom horizontu.

Jedino mesto koje nema direktan pristup moru je Kornilja, smeštena na stotinu metara nadmorske visine. Izdvaja se i nešto drugačijom arhitekturom, a do nje možete doći nekom od mnogobrojnih pešačkih staza. Na ovom putu moraćete da savladate stotine stepenika, ali pejzaž će vas ostaviti bez daha. Posebna nagrada čeka vas kada stignete do kraja glavne ulice Kornilje koja se završava na terasi, otvarajući vam veličanstven pogled na pučinu i susednu Manarolu.

U Manaroli, šarene kuće „okačene“ su na dve litice, a mestom dominira veliki mlinski točak. Ispod same glavne ulice protiče i rečica Gropo, čiji šum možete čuti ukoliko obratite pažnju. Ovde se nalazi i početak čuvenog Puta ljubavi, koje ovo mesto povezuje sa susednim Riomađoreom.

Najistočnije mesto, Riomađore, ujedno je najstarije i deluje kao nezvanični glavni grad Ćinkve Tere. Autentične zgrade spuštaju se strmom uvalom sve do male luke. Njihov pastelni sjaj pri zalasku sunca, koji se najbolje vidi sa mora, jedna je od najromantičnijih znamenitosti Ćinkve Terea.

Ćinkve Tere se ne posećuju samo zbog sunca i mora. To su ovde sporedne aktivnosti. Prava su destinacija za zaljubljenike u prirodu i ljude koji uživaju u pešačenju predelima kao sa slike. Ova mesta zavređuju vašu punu pažnju, a najbolje je da ih posetite tokom maja i septembra, kada temperature nisu previše visoke.

PROČITAJTE I: Besplatan poziv i čet iz inostranstva za klijente putnog osiguranja