Otkrijte tajnu porcelana

Dok su ga starije generacije brižljivo čuvale u vitrinama, predekorisanog i u strahu od razbijanja, današnje ponovo otkrivaju porcelan. U moderno ruho ga već pet godina oblači i Bojana Brkić. „Porcelan je kod novih generacija s pravom bio odbačen. Postao je predekorisan i strah od razbijanja nadjačao je uživanje“, ističe Bojana koja navodi da danas među tradicionalnim vrednostima vrlo pažljivo biramo šta je ono što nam je neophodno.

„Porcelan i dalje jednako može da se razbije, ali smo sve svesniji toga da treba živeti. Ne čuvamo ga zaključanog u vitrini, već ga čuvamo tako što ga koristimo u miru, posvećeni trenutku u kom se nalazimo. Ipak i kada razbijemo porcelan, ne treba žaliti. Moja baka bi zapevala kada se to desi.“ Ovo je ujedno i Bojanina vodilja kada daje oblik i dizajn ovom najplemenitijem materijalu.

„Boja je nadimak koji mi je dala moja baka, koja me je uvela u male rituale koji su uključivali lepo posuđe, a boja nečega je ono što pruža jedan od najintenzivnijih doživljaja“, objašnjava nam Bojana nedavnu promenu imena brenda u Boya Porcelain, koje odražava lični pristup i ručni rad.

Na pitanje u čemu leži tajna porcelana, Bojana ističe da se već hiljadama godina reč tajna vezuje za porcelan. „Ono što ja mogu da dokučim je da njegova belina ljude umiruje i raduje. Verujem da sve boje koje se nanesu na porcelan su tu da bi istaklle njegovu belinu. Takođe, ima nešto i u njegovoj specifičnoj težini i balansu. Kada uzmemo porcelanski komad u ruke on nam nije ni prelak ni pretežak.“

Porcelan je, takođe, najzahtevniji materijal za rad u keramici. Trenutak kada je keramičar spreman za porcelan je susret lične i tehničke zrelosti, objašnjava nam Bojana i kaže da ne izdrže svi do tog trenutka. „Svojim osobinama porcelan i profiliše one koji ga vole. U svim tim njegovim odlikama krije se i tajna njegove energije koju donosi kao poklon nekome, a tu je negde vrednost koju dodaje svojim prisustvom na stolu.“

Boya Porcelain je porodična firma, a iza svakog komada, od kojih je svaki pravo umetničko delo, stoji Bojana. Bilo joj je neophodno deset godina da razume porcelan i izrazi se kroz njega.

Za samu izradu potrebno joj je desetak dana i za to vreme svaki komad prođe kroz petnaest različitih koraka. „Svaki taj korak nosi mogućnost greške zbog koje komad može da ne uspe. U pitanju je spor i zahtevan proces koji je bitan deo vrednosti porcelana i keramike generalno.“ Taj proces je ljudima uglavnom nepoznat, što je Bojanu navelo da pokrene radionice keramike gde potpuni početnici mogu da osete tu vrednost i dožive radost stvaranja.