Umetnost merenja vremena

Imati jasan cilj u životu, biti mu posvećen, ulagati puno truda i rada u njegovo ostvarivanje, kontinuirano se usavršavati, biti strpljiv i uporan

Imati jasan cilj u životu, biti mu posvećen, ulagati puno truda i rada u njegovo ostvarivanje, kontinuirano se usavršavati, biti strpljiv i uporan… Sve ovo su osobine koje još od ranog detinjstva karakterišu talentovanog mladog dizajnera Marka Petrovića iz Kragujevca.

 

Za njega se u ovom trenutku može slobodno reći „svetski, a naš“. Njegovi dečački snovi da postane slavni umetnik i njegova želja za stvaranjem usmerili su ga na Fakultet primenjenih umetnosti u Kragujevcu, Odsek za grafički dizajn. Nakon uspešno završenih osnovnih studija, njegovo znanje, talenat i upornosti su nagrađeni trećom nagradom Domus akademije iz Milana na konkursu za auto-dizajn. Zahvaljujući tome dobio je mogućnost da nastavi svoje usavršavanje na master studijama ove prestižne institucije. Prihvatajući „italijanski pristup dizajnu“ i stičući prava iskustva u dizajniranju stažirajući u toku studija započinje nova etapa u njegovoj karijeri.

 

Marko je učestvovao na mnogim projektima velikih italijanskih kompanija kao što su „Daineze“, „Kampanjolo“ i dr. Njegova sfera interesovanja ide od industrijskog, preko auto-dizajna, pa do modnog dizajna. Trenutno je prepoznatljiv po dizajnu ručnih satova, za koje kaže da su ga oduvek facinirali, njihova kompleksna struktura i mehanizam, za koji smatra da je nezamenljiv izum, tehnički i tehnološki neprevaziđen. Njegova vizija budućnosti dizajna satova ide u pravcu „oslobađanja“, odnosno vidi kućište i mehanizam kao jedno.

 

Lucidnost, hrabrost i genijalnost ovog mladog umetnika mogu se videti u njegovoj najdražoj retro-kreaciji „Mercedes 320 Tourbillon watch“, satu koji predstavlja svojevrstan omaž čuvenom automobilu „mercedes benc 320“.

 

Jedan od njegovih najneobičnijih dizajna je svakako ručni sat „Lamborghini Avenger“, inspirisan ultramodernim automobilom „lamborgini aventador“, koji je bio u top 10 koncept proizvoda 2012.godine.

 

Verovatno je komercijalno najispraćeniji ručni sat kompanije „Devon vorks“, koji nosi naziv „Star Wars“i koji je urađen za kompaniju „Dizni“. Marko Petrović je dizajnirao izgled ovog časovnika, ali i specijalno izrađene kutije za ovo remek-delo.

 

Očigledno je da ovom mladom dizajneru polazi za rukom da sačuva estetsku ulogu sata, kao vrste nakita koja ujedno pruža informacije o tačnom vremenu. Definitivno očekujemo nove spektakularne dizajne ručnih satova, ali u najavi su i dizajni automobila, motora i nameštaja jer ovog mladog, a već svetski poznatog dizajnera interesuje dizajn u globalu.