HOOKL UND STOOL ručno rađeni nameštaj od punog drveta

Brend „HOOKL und STOOL“ nastao je u Beogradu 2012. godine sa idejom proizvodnje dizajniranih komada nameštaja visoke estetske i funkcionalne vrednosti i aksesoara od punog drveta u kombinaciji s drugim prirodnim materijalima, namenjenih stambenim i javnim prostorima. Fotelje, trpezarijski i kafe stolovi,

Brend „HOOKL und STOOL“ nastao je u Beogradu 2012. godine sa idejom proizvodnje dizajniranih komada nameštaja visoke estetske i funkcionalne vrednosti i aksesoara od punog drveta u kombinaciji s drugim prirodnim materijalima, namenjenih stambenim i javnim prostorima. Fotelje, trpezarijski i kafe stolovi, stolice i barske stolice, komode, zatim sofe i lampe izrađuju se isključivo od punog drveta koje raste u Srbiji, a najzastupljenije vrste su: domaći orah, brest, jasen, javor, trešnja i pareni bagrem.

Ovaj ručno rađeni nameštaj inspirisan je dizajnom danskih majstora pedesetih godina XX veka, a osnova
filozofije tog dizajna je da komad nameštaja nema lice i naličje i ne mora da bude podjednako savršen kada ga
posmatrate iz različitih uglova.

 

Svaki komad ima i neku sitnu nesavršenost koja ne može da se registruje golim okom, ali se zbog sitnih prelaza oseti kada se dodirne rukom. Upravo ta nesavršenost daje posebnu draž i kvalitet ovom nameštaju, ali i sve popularniji „handmade” pečat. Pored drveta kao osnovnog materijala, u izradi ovog nameštaja koriste se i drugi prirodni materijali poput: debele saračke i tanke kože, prirodnog krzna, štofova od prirodne vune, čelika, tiffany stakla, pa čak i betona. Oblikovanje drveta izvodi se na klasičnim stolarskim mašinama, pri čemu veliki značaj ima sam majstor i ujedno se velika pažnja poklanja očuvanju tradicije stolarskog, ali ostalih plemenitih zanata.

S namerom da realizuje svoju osnovnu ideju da se predstavi i svoje proizvode plasira na evropsko i svetsko tržište, brend „HOOKL und STOOL“ ostvaruje saradnju sa mladim ali i afirmisanim i međunarodno priznatim dizajnerima, poput splitskog dizajnera Zorana Jedrejčića. Saradnja je ostvarena i sa profesorom za dizajn nameštaja sa Beogradskog univerziteta Rankom Bočinom, koji je za ovaj brend dizajnirao seriju trpezarijskih i kafe stolova pod brendovima „Maru” i „Mangata”, dok je docent Boris Bočina, koji predaje u Školi za dizajn u Beogradu, odsek za industrijski dizajn i dizajn enterijera, dizajnirao prvi objekat za „HOOKL und STOOL“, trpezarijski sto pod imenom „Kaminari”.

 

Pod brendom „HOOKL und STOOL“ nastali su i komadi “d.i.a.” Jelene i Aleksandra Ugrešića, koji su kao dizajneski par, a ujedno pasionirani ljubitelji umetnosti i dizajna za ove nepune četiri godine uspešno realizovali više od trideset samostalnih projekata.