Svetlana Mojić dizajner enterijera luksuznih jahti i aviona

Mladu Novosađanku Svetlanu Mojić svetski džet-seteri, milioneri i milijarderi traže da im dizajnira enterijere luksuzna plovila, avione, rezidencijalne objekte, vile, hotele i marine, zbog čega neprekidno putuje iz Amerike u Kanadu, iz Italije u Englesku, iz Nemačke

Šta vas je inspirisalo da postanete dizajner jahti?

Svetlana Mojić: Moja karijera na neki način predstavlja spoj dve stvari koje izuzetno volim. Prva je svakako arhitektura koju sam masterirala na Novosadskom univerzitetu, a druga je jedrenje. Još od malih nogu sam bila zainteresovana za sport, a igrom slučaja sam odabrala baš sport na vodi. Deset godina sam provela u nacionalnoj reprezentaciji u jedrenju, a i dan-danas radim kao sudija. U tom periodu počelo je da me interesuje kako su ta plovila kojima sam jedrila nastala. Kako su osmišljena, kako se dizajniraju a zatim uklapaju pojedini delovi, kako napraviti elegantan a funkcionalan dizajn. Vremenom sam svoje interesovanje usmerila najpre na enterijer plovila, a budući da dizajn jahte tu pruža najviše slobode, počela sam profesionalno da izučavam tu oblast i upisala specijalizaciju, prvo u Švedskoj, a zatim u Italiji.

 

Kako biste opisali svoj dizajnerski stil, odnosno čime se ističu vaši projekti?
Svetlana Mojić: Najbitnije mi je da stvorim prostor koji je funkcionalan i u kom će se moji klijenti dobro osećati. Često izgled proistekne iz same funkcije, kao odgovor na zahteve i želje klijenata. Ono što neosporno pokušavam da postignem u svakom projektu je da povežem unutrašnji prostor sa okolinom, da enterijer postane okvir za prirodu prostora koji je okružuje. Verujem da su detalji upravo ono što daje akcenat i karakter prostoru – inovativnim rešavanjem detalja prostor dobija svoj finalni izgled i ličnost.

 

Koji su glavni aspekti koje uzimate u obzir tokom procesa dizajna jahti?
Svetlana Mojić: Prilikom dizajniranja svakog projekta na početku puno vremena provedem sa klijentima ne bi li što bolje razumela njihove želje i potrebe. Veoma mi je bitno da znam da li klijent planira da na jahti provodi vikende sa porodicom sunčajući se i kupajući ili će jahta biti pretežno ukotvljena kako bi budući vlasnik na njoj mogao da organizuje večere za prijatelje i poslovne partnere. Zatim sledi kreativni proces tokom kojeg pokušavam sve to da inkorporiram u jednu ideju i kristalizujem inicijalni dizajn projekta. Ovaj proces koristim i za bilo koju drugu vrstu projekta koji dizajniram – enterijere stanova, rezidencijalne objekte, kuće za odmor. Verujem da je dizajn dvosmerni proces i da njegov kvalitet pre svega zavisi od dobre komunikacije između klijenta i dizajnera.

 

Vaš projekat futurističke jahte osvojio je 2009. godine nagradu na konkursu mladih dizajnera iz celog sveta?
Svetlana Mojić: Da. Projekat se zvao „Eko-Kameleon 127” i u pitanju je specifična jahta, sa velikim prozorima-ekranima od pametnog stakla koji se menjaju u skladu sa okruženjem u kom se nalazi. Žiriju se ova ideja posebno dopala, te sam zahvaljujući tome dobila stipendiju za specijalističke studije dizajna jahti u Veneciji.

 

Pored dizajna enterijera jahti, vi se bavite i projektovanjem luksuznih rezidencijalnih i turističkih objekata?
Svetlana Mojić: Posle dve godine rada na poziciji dizajnera enterijera za jahte, preselila sam se u Budvu i počela da radim u timu kao arhitekta-dizajner enterijera za luksuzni turistički kompleks od preko 40 objekata. U tom trenutku Budva je bila jedno od najvećih gradilišta na Balkanu, a projekat na kojem smo radili je definitivno najluksuzniji tamo. Takoreći, zatekla sam se u pravo vreme na pravom mestu i imala ogromnu sreću da na dnevnoj bazi pratim kako nastaje ono što smo projektovali u studiju. Danas to radim sa svojim timom i veoma sam zadovoljna kako napredujemo. Nedavno smo čak osvojili i otkup na internacionalnom konkursu za dizajn fasade buduće stambeno-poslovne zgrade u Subotici. To je za nas bio veliki pomak jer je to bilo prvi put da dizajniramo stambenu višespratnicu.

 

Na kom projektu trenutno radite?
Svetlana Mojić: Završavamo projekat enterijera poslovnog prostora i showroom u Požarevcu od preko petsto kvadrata za Modnu kuću „Luna”, a radi se i na enterijeru kafića u Engleskoj, kao i na nekoliko privatnih stanova. Pored toga, dizajniramo enterijer trećeg aviona, dok se jedan od naših najdražih projekata, redizajn starog rečnog remorkera iz četrdesetih godina prošlog veka, uskoro približava kraju. Veoma sam uzbuđena zbog toga što će „Snežnik” uskoro ponovo zaploviti Dunavom.