Svet dizajna: Gde počinju trendovi boja

Boje ulaze i izlaze iz mode.    Svake godine, čujemo brojne prognoze koje nam govore koja će se paleta boja pojaviti kao dominantna u dekoru domova u bliskoj budućnosti. Za 2016. Godinu najavljeno je da će to

Boje ulaze i izlaze iz mode

 

Svake godine, čujemo brojne prognoze koje nam govore koja će se paleta boja pojaviti kao dominantna u dekoru domova u bliskoj budućnosti. Za 2016. Godinu najavljeno je da će to biti bledo plava Serenity i nijanse sivo-bele, kao i nijanse plave, zelene i sive.

 

No, ko ustvari odlučuje koji nijanse će biti u modi, i kako su ti ljudi došli do svojih zaključaka? Trebamo li verovati prognozama, ili jednostavno odabrati ono što mi smatramo da je pravo rešenje za nas umesto toga?

 

Uticaj Pantone i Dulux boja

 

Nekoliko institucija objavljuje koje su boje godine i predlažu opšte trendove boja. Glavni među njima su Pantone Color Institute, Akzo Nobel Global Estetski centar (Dulux) i nekoliko uticajnih stilskih agencija. Osim toga, nekoliko najvećih proizvođača boja takođe biraju i predlažu svoje glavne boje u godini. Ipak, Pantone institut Boja je najmjerodavnija organizacija koja se bavi bojama.

 

 


PANTONE BOJE ZA 2016.GODINU: SERENITY I ROSE QUARTZ

Pantone stvara jezik za nas, jezik koji su svi u svetu dizajna mogu lako koristiti za komunikaciju jedni sa drugima.

 

Pantone stručnjaci proglasili su dve boje godine za 2016 – Rose kvarc i svetloplavu Serenity, koje naglašavaju spajanje stereotipno ženskih i muških boja. Ovaj pristup promovisanju boja od strane Pantone stručnjaka poklapa se sa društvenim pokretima prema ravnopravnosti polova i fluidnosti, većoj udobnosti potrošača koji koriste boje kao oblik izražavanja.

 

Dulux i Akzo Nobel Global Estetski centar svake godine objavljuju naučni rad pod nazivom “Boje budućnosti”, koji prognozira trendove boja za narednih 12 meseci. Ovo istraživanje okuplja grupu međunarodnih stručnjaka i pratilaca trendova iz celog sveta i iz različitih disciplina dizajna. Stručnjaci razgovaraju o tome šta misle da će biti glavna globalna zbivanja u narednim godinama, na osnovu globalnih društvenih i trendova dizajna. Ovaj proces im omogućava da predvide brojne trendove – s jednom prevladavajućom idejom koja obuhvata raspoloženje trenutka i onda razmatraju kako će to uticati na potrošače.

 


DULUX BOJA ZA 2016.GODINU JE CHERISHED GOLD, NEŽNA SA ZEMLJANIM TONOVIMA.

Najnoviji rad “Boje budućnosti” proglasio je Cherished Gold kao ključnu boju za 2016. To je nežna boja, toplih nijansi koja sugeriše povezanost sa zlatom i prirodnim zemljanim tonovima, i ujedno podseća na prošlost i budućnost. Ona je blagi prelaz iz bakarne u narandžastu.