Jedinstveni enterijeri, puni energije i toplote

Iako ona smatra da njeno vreme tek dolazi, sa velikim entuzijazmom predstavljamo vam Natašu Dodoš, koja se poslednjih sedam godina nalazi u svetu dizajna. Mnoge projekte (hotele, restorane, kafiće, poslovne objekte, kao i stanove, kuće i vile)

Iako ona smatra da njeno vreme tek dolazi, sa velikim entuzijazmom predstavljamo vam Natašu Dodoš, koja se poslednjih sedam godina nalazi u svetu dizajna. Mnoge projekte (hotele, restorane, kafiće, poslovne objekte, kao i stanove, kuće i vile) uredila je u saradnji sa renomiranim arhitektama, a klijenti često celokupno uređenje enterijera prepuštaju njenoj kreativnosti. Pod uticajem roditelja Nataša je razvila svoj jedinstven, elegantan, prefinjen i čudesan stil, neuprljan strogim pravilima akademije, praveći ime u svetu dizajna enterijera radom koji balansira i podržava njenu kreativnost i preduzimljivi duh. Nataša je divna majka, supruga, sposobna preduzetnica i pravi profesionalac u svom poslu. Ona jednaku pažnju posvećuje odabiru zavesa, draperija, mebl štofova, tapeta, tepiha, paleti boja zidova i nameštaja. Njen izložbeni salon smešten je u samom centru Beograda, a stilom i otmenošću odiše duhom Pariza, Venecije i Praga. U intervjuu za magazin Real Estate Nataša govori o svom životu, dizajnu i inspiraciji…

 

Otkud vi u kreativnom svetu dizajna enterijera?
Nataša Dodoš: Zapravo sam se samo vratila u svoj svet jer sam od ranog detinjstva bila okružena umetnošću. Moja baka, nekad glavna šnajderka za poznatu kreatorku Mirjanu Marić u firmi „Jugoeksport“, vodila me je sa sobom i čuvala. Tamo sam provela veći deo detinjstva i sa šnajderkama osmišljavala razne kreacije za svoje lutke. Moji roditelji imaju puno talenta za umetnost, mama ima dar za slikanje uljanim bojama, dok se otac i dan-danas bavi crtanjem, grafikom i oslikavanjem ikona. Uz njih sam i ja stalno nešto crtala i slikala, a pravo usmerenje u tom smislu sam dobila od profesora slikarstva gospodina Jozefa.

 

Da li je svet dizajna enterijera bio oduvek vaša želja?
Nataša Dodoš: Priliku da iskažem svoj talenat u dizajnu enterijera i pokažem svoje veštine dobila sam u porodičnoj firmi svog supruga „DM doo“. U početku sam bila malo nesigurna i u nedoumici, pitajući se da li mi je ovde mesto. Međutim, nakon ovih sedam godina bavljenja dizajnom enterijera i velikog broja uspešnih projekata sa mnogim priznatim arhitektama sada sam apsolutno sigurna da je to bio pravi potez i put kojim želim da idem. Zahvaljujući toj saradnji dobijam veliki broj preporuka, što je dokaz da sam na pravom putu, a moji zadovoljni klijenti to prepoznaju, stiču poverenje i uvek se vraćaju s novim idejama i izazovima za mene.

 

Čime ste se bavili pre nego što ste se priključili porodičnoj firmi?
Nataša Dodoš: Već po završetku srednje škole zaposlila sam se u firmi koja je bila generalni zastupnik i distributer vodećih brendova sportske opreme. Tokom dvanaestogodišnjeg rada prošla sam kroz skoro sve oblasti poslovanja: finansije, maloprodaju, veleprodaju, upravljanje ljudskim resursima i kompletnu organizaciju poslovanja. Često u šali umem da kažem da sam kroz to morala da prođem kako bih sada mogla lakše da razvijam svoju kretivnost.

 

 

Kako biste opisali vaš pristup kada uređujete neki dom?
Nataša Dodoš: Danas je teško opstati na tržištu kao dizajner enterijera. Klijenti su nesigurni i najčešće finansijski istrošeni dok dođu do saradnje sa dizajnerom. Shodno tome, izuzetno je važan pristup klijentu, odnosno taj prvi utisak. Veoma je bitno stvoriti poverenje, kako sa klijentima, tako i sa arhitektama kada počinjemo saradnju. Odgovoran pristup se kod mene podrazumeva, a za takav pristup je neophodna velika energija, koju bezrezervno ulažem u svoj posao. Kada završim sa projektom, najveća satisfakcija mi je spoznaja da klijent uživa u enterijeru koji smo kreirali.

 

Šta smatrate da je presudno u poslu kojim se bavite i kako uspevate da uskladite privatno i poslovno?
Nataša Dodoš: Sa suprugom, sa kojim zajedno radim na unapređenju poslovanja naše porodične firme, presudan značaj imaju timski rad i međusobna podrška i razumevanje. Zaista uspevamo da uskladimo poslovne i privatne obaveze, brigu o naša dva dečaka, odlično se razumemo i osećamo jedno drugo, što je već samo po sebi jedan od faktora koji omogućava da se ovim poslom bavimo uspešno. Porodica je ono što mi daje dodatnu snagu i sigurnost, onu preko potrebnu ličnu, unutrašnju stabilnost.

 

Čime se vodite pri uređenju prostora, od čega krećete?
Nataša Dodoš: Osnovni pristup zahteva konsultaciju sa klijentom. Pokušavam da u jednom takvom razgovoru
dobijem što više potrebnih informacija koje će opredeliti moj pravac razmišljanja. Trudim se da što bolje upoznam klijenta, njegove potrebe i navike, šta je ono što voli, a šta je ono što mu nikako ne bi odgovaralo. Ja imam svoj stil i pravac, međutim u pitanju je ono šta klijent želi. Ako je on zatvoreniji, sveden u pristupu, onda ne namećem svoj stil po svaku cenu. U drugačijoj situaciji, kada je klijent spremniji da proba nešto novo, volim da dam nekoliko originalnih predloga i da podstaknem klijenta da zajedno dođemo do najboljeg rešenja. Puno toga zavisi i od samog prostora. Svaki enterijer je priča za sebe. Ponekad imam utisak da mi sam prostor govori i daje nagoveštaje šta je to što je potrebno uraditi, a što bi tom prostoru najviše odgovaralo.

 

Šta je to što vas izdvaja?
Nataša Dodoš: Kada bi nešto trebalo da izdvojim, onda bi to svakako bili organizacija posla i moj osećaj za estetiku, odnosno za uklapanje različitih delova enterijera u skladnu celinu. Pošten i iskren odnos kako prema klijentima, arhitektama, kao i prema svojim zaposlenim saradnicima koji me prate i veruju u ideje i projekte koje osmislim. Mi oko sebe imamo ceo jedan tim ljudi stručnih u svojim profesijama, kao što su šnajderke, tapetari, restauratori nameštaja, stolari i majstori za abažure, koji su uz nas tokom realizacija projekata dizajna enterijera. Skoro sve što se zamisli može se naći kod nas na jednom mestu. S velikom pažnjom biramo brendove koje zastupamo i kolekcije koje nas stilski izdvajaju od ostalih.

 

Firma DM osnovana je kao porodična firma 1990. godine i poseduje svoj šnajderaj za šivenje tekstila (zavesa, jastuka, prekrivača…) i pruža niz uslužnih delatnosti (montažu garnišni, roloa, trakastih zavesa, postavku tepiha i itisona, lepljenje tapeta, reparaciju i presvlačenje starog nameštaja, kao i pravljenje abažura po želji klijenta). Pored renomiranih brendova koje predstavljamo, posedujemo i lager kvalitetnog tekstila i pozamanterije, među kojima se nalaze matarijali pogodni za hotele. Vrhunski kvalitet i široka ponuda proizvoda, profesionalni odnos prema klijentima i njihovim zahtevima, kao i poštovanje roka isporuke konstanta su u našem radu svih ovih godina. To su prepoznali naši brojni klijenti, arhitekte i renomirani saloni sa kojima radimo i njihova preporuka najbolja je reklama koju DM može da ima.