Kako da unesete proleće u svoj dom

Iako je zima još uvek tu, kada je dekoracija u pitanju najbitnije od svega je da imamo mekano i toplo ćebe i veliku šolju toplog čaja ili kafe, a proleće će nam se uskoro lagano uvući

Iako je zima još uvek tu, kada je dekoracija u pitanju najbitnije od svega je da imamo mekano i toplo ćebe i veliku šolju toplog čaja ili kafe, a proleće će nam se uskoro lagano uvući u kuću i svi ćemo početi da razmišljamo o preuređenju svog životnog prostora. Odjednom ćemo shvatiti da nam je atmosfera u stanu sumorna i poželećemo da unesemo dašak prirode koja se budi – vesele boje, cveće, nove jastučiće i sve ono što će oživeti naš dom.

Foto tapete

Jedan od načina da prirodu unesete u svoj dom. Pomoću njega dobijate mogućnost da ceo jedan zid (ili deo zida) vaše sobe „procveta“ – i eto proleća u vašem domu. Eksplozija razvoja grafičkog dizajna u poslednjih nekoliko godina donela nam je veliki izbor motiva, pogotovo iz prirode, tako da je samo stvar ukusa za koji ćete se odlučiti. Dizajneri često koriste cvetne grafike jarkih boja na svetloj pozadini. Naravno, da bi se tapet koji ste odabrali uklopio u prostor morate ga podržati i propratnom dekoracijom u makar dve boje (ili paterna) koji se pojavljuju na samom
tapetu. Ako je u pitanju kuhinja – gledajte da se boja pločica ili frontova barem u tragovima pojavljuje na foto-tapetu koji ste izabrali.

Dekoracija i tekstil.

Bilo da su u pitanju ukrasni jastuci, slike, zavese ili tepih (ili možda sve zajedno), pravim izborom dekoracije možete na vrlo ekonomičan način osvežiti svoj prostor i pripremiti ga za proleće. Jako je bitan izbor boja i paterna, kao i njihov pravilan raspored u prostoru. Npr. ako ste se odlučili za kupovinu slike veselih boja i velikih dimenzija koja će dominirati u vašoj dnevnoj sobi, boje koje
se pojavljuju na ovoj slici moraju da se pojave još negde – na jastučetu, tepihu, vazi i sl. U suprotnom – i sama slika će delovati čudno i izgledaće kao greška u prostoru… Dakle, raspored boja je značajan koliko i njihov izbor ili izbor dekorativnih predmeta, kako biste dobili lepo uklopljenu i stilizovanu celinu.


Cveće i zelenilo

Obavezni su detalji prolećnog preuređenja. Čak i prostorije poput kupatila i kuhinje možete „oživeti“ dodavanjem cveća u saksiji ili vazi. A ako vaše kupatilo nema
prirodnog svetla i drugih uslova potrebnih za gajenje cveća ili ako ste jednostavno od onih kojima cveće ne uspeva (kao što sam npr ja :))- postoji puno veštačkog cveća koje izgleda vrlo realno i koje ćete gotovo poželeti da pomirišete.

Boje i paterni

su još dve vrlo bitne stavke u osvežavanju prostora, bilo da se radi o bojama i paternima za zid ili za dekorativne predmete. Kada govorimo o prolećnim bojama – zelena je uvek dobar izbor iz jasnih razloga, žuta takođe, a i pastelne nijanse mogu biti odlične. Takođe, dobre su kombinacije zelene sa još jednom bojom poput tirkizne, fuksije i boje lavande. Što se paterna tiče – pruge su uvek u modi, a sada su u trendu i geometrijski paterni poput trouglova, rombova, cik-cak linija i sl. Floralni motivi su uvek dobrodošli, pogotovo u prolećnim preuređenjima. U stvari – poenta je u tome da napravite takav izbor boja i paterna da vaš prostor deluje sveže i razigrano.


Kao što primećujete, u uređenju enterijera se mnogo može postići detaljima koji ne moraju da koštaju mnogo. Treba samo imati na umu šta želimo da postignemo sa prostorom, tj. kako želimo da se osećamo u njemu. Dakle, prostor treba posmatrati kao celinu koju oplemenjujemo dobro raspoređenim detaljima i koloritnim akcentima. Setite se ovih saveta kada počnete da otvarate prozore kako biste pustili tople zrake sunca i cvrkut ptica u svoj dom. Tada ćete poželeti da promenite sve u prostoru u kojem živite. Proleće to probudi u svakom od nas. Treba samo biti mudar i ovaj prolećni „makeover“ uraditi na ekonomičan način – trendovi u enterijeru se brzo menjaju i ko zna šta će nam doneti naredno proleće.