Delta Holding novi vlasnik Sava Centra: U narednih 5 godina rekonstrukcija vredna više od 60 miliona evra

Kompanija Delta Holding postala je novi vlasnik Sava Centra kupovinom ovog najvećeg kongresnog centra u zemlji na javnom nadmetanju po početnoj ceni od 17,54 miliona evra.

Kkao kažu iz kompanije u narednih 5 godina planirana je potpuna rekonstrukcija najvećeg kongresnog centra u Srbiji, s tim da se obavezujuo na očuvanje arhitekture samog objekta i spoljašnjeg izgleda zgrade, kao i njegove postojeće namene, što je bio jedan od uslova tendera.

„Ono što ovo znači ne samo za Beograđane, već za apsolutno sve ljubitelje koncerata, filmova i drugih kulturnih događaja jeste mogućnost da ponovo uživamo u njima, ali u potpuno novom, modernom izdanju koje će upotpuniti ugođaj na koji smo navikli u ovom dobro poznatom prostoru“, navode iz kompanije Delta Holding. „Pored toga, želimo da Beograd ponovo postane najvažnija destinacija za sva poslovna okupljanja u regionu, kao što je to bilo nekada i da kongresni turizam ponovo dovede u ovaj grad neke od najvažnijih ljudi sveta.“

Celokupna investicija će iznositi više od 60 miliona evra. Kao uslov javnog konkursa predviđeno je obavezno ulaganje u visini od minimum 50 miliona evra, a i predviđena je i kazna u novčanom iznosu od 20 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze.

Delta Holding bila je jedini ponujač prilikom trećeg pokušaja prodaje koju je oglasio Grad Beograd.

Grad Beograd je 2016. godine raspisao javni poziv za osnivanje zajedničkog privrednog društva koje bi upravljalo Sava centrom, na koji se javio samo Delta holding, ali nije postignut dogovor o partnerstvu.

Na prethodna dva tendera početna cena je bila 27,4 miliona evra, odnosno 21,9 miliona evra, ali nije dostavljena nijedna ponuda.

FOTO: Delta Holding printscreen