Srbija 10. u Evropi po sigurnosti imovine

Srbija se pozicionirala kao 10. u Evropi i 14. u svetu u pogledu sigurnosti vlasništva nad nepokretnostsima,podaci su najnovije Prindeks liste za 2020. godinu. Prema Globalnom indeksu sigurnosti vlasništva and nepokretnostimaSrbija se pozicioniraala ispred velikih ekonomija poput Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije i SAD, što široko otvora vrata za bezbedno investiranje u nepokretnosti u Srbiji, ističe RGZ.

Istraživanje je rezultat rada organizacija Global Land Alliance i instituta Overseas Development Institute uz podršku Odeljenja za međunarodni razvoj Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i mreže eksperata Omidyar.

Rezultati istraživanja, kako se navodi, pokazuju da čak 97 odsto vlasnika nekretnina u Srbiji oseća sigurnost da neće mimo svoje volje izgubiti nepokretnost, a sigurnost vlasništva nad nekretninama predstavlja kamen temeljac ekonomskog i društvenog razvoja.

Nakon sprovedenih reformi i digitalizacije katastra, podignut je nivo transparentnosti i pouzdanosti informacija o vlasništvu nad nekretninama i to je najvažniji razlog zbog kog se vlasnici nekretnina u Srbiji osećaju sigurnim, ističe RGZ.

Naglašavaju da je “tako visoko poverenje u sigurnost vlasništva rezultat je reformi koje sprovodi Republički geodetski zavod uz podršku Svetske banke kroz projekat Unapređenje zemljišne administracije”.

Izvor: RGZ

Foto: Unsplash