Efekat pandemije virusa korona: 90 miliona dolara za raskid ugovora o zakupu poslovnog prostora

Pinterest, kompanija koja stoji iza društvene mreže koju koristi više od 400 miliona ljudi svakog meseca, raskinula je ugovor o zakupu poslovnog prostora od 45.500 kvadratnih metara koji je trebalo da bude izgrađen u blizini sedišta ove kompanije u San Francisku, u Kaliforniji. Ovo je jedan od najznačajnijih poteza velike tehnološke kompanije kada govorimo o promeni real-estate planova usled pandemije Covid19.

Raskid ugovora koštao je kompaniju 89,5 miliona dolara, a takođe kompanija u budućnosti, ako se predomisli, neće imati pravo na minimalnu cenu zakupa koja iznosi 440 miliona dolara.

Pinterest će ostati u zakupu trenutnog objekta koji joj služi  kao sedište u San Francisku.

„Dok analiziramo kako će se radni prostor u svetu promeniti nakon pandemije COVID-a, posebno preispitujemo gde bi mogli da imaju sedište zaposleni u budućnosti“, rekao je Todd Morgenfeld, finansijski direktor i šef poslovanja Pinterest-a. „Geografska diverzifikacija radne snage će nam pružiti priliku da zaposlimo šireg spektra znanja i iskustva.“

Ugovor o zakupu novog poslovnog objekta Pintereset je potpisao prošle godine sa kompanijom Alexandria Real Estate Equities Inc.

San Francisko, sa visokom cenom nekretnina i oslanjanjem na tehnološku industriju, biće preoblikovan pandemijom. Kancelarije tehnoloških kompanija zatvorene su tokom proteklih šest meseci, kao i kancelarije u većem delu države Kalifornija, a kompanije poput Twitter-a i Slack Technologies prihvatile su rad na daljinu u narednom dužem vremenskom periodu, a mnogi od zaposlenih u ovim kompanijama već su se iselili iz velikih gradova.

Izvor: REAL ESTATE magazin
FOTO: Unsplash