Delta Holding: Pod postojećim uslovima investicija u Sava centar je neisplativa

Posle neuspešnih pokušaja u poslednjih nekoliko godina da pronađe privatnog partnera za Sava centar, Grad Beograd raspisao je tender za prodaju ovog zdanja, uz prodajnu cenu od 27 miliona evra  i obavezno ulaganje od najmanje 50 miliona.

Kao jedna od zainteresovanih kompanija za javno-privatno partnersttvo tokom prethodnih godina bio je Delta Holding.

FOTO: Wikimedia Commons, Sava Centar, Belgrade by Daniel Aragay from Vacarisses, Catalunya - El SAVA CenterCC BY 2.0

„Kao društveno odgovornoj kompaniji, izuzetno nam je stalo da Beograd i Srbija dobiju moderan i funkcionalan kongresni centar. Takođe, kao kompaniji koja za jednu od osnovnih delatnosti ima hotelijerstvo, bilo bi nam u interesu da takav jedan centar mi izgradimo i njime upravljamo. Sava centar, kako ga mi vidimo, bio bi veoma važna karika za razvoj kongresnog turizma i kulture, ali i objekat na koji bi građani Beograda i Srbije bili izuzetno ponosni“, navode iz kompanije.

Na najnovji tender koji je raspisao Grad Beograd, Delta se nije javila. „Kao kompanija koja posluje na tržištu, Delta investira vodeći računa o interesima svih zainteresovanih strana: naših partnera, klijenata, zaposlenih, banaka, društvene zajednice. Ako taj interes ne možemo da zaštitimo, onda ne investiramo. U procesu analize angažovali smo eksterne stručnjake koji su zaključili da investicija od skoro 80 miliona evra ne bi bila isplativa. To je, nažalost, razlog zbog koga se na tender, sada i pod ovakvim uslovima, nismo javili“, objašnjavaju u kompaniji Delta Holding.

Prema pisanju E-Kapije 21.8.2020. prodaja Sava centra je otkazana, jer kako im je potvrđeno u Gradskoj upravi Grada Beograda, na javni poziv nije stigla nijedna ponuda.

Izvor: REAL ESTATE magazin